Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact
Het West Nile virus is sinds september 2020 ook in Nederland gevonden. Het komt oorspronkelijk uit Afrika en heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Het verspreiden gebeurt door verschillende soorten muggen. De muggen bijten eerst een besmette vogel en kunnen zo door een paard te bijten, het paard besmetten. Vooral paarden en mensen zijn gevoelig voor dit virus. Omdat het overgedragen wordt door muggen kunnen paarden elkaar en mensen dus niet besmetten! We noemen dit ook wel een vector-gebonden ziekte.
In de meeste gevallen verloopt een infectie met het West Nile virus (vrijwel) symptoomloos of met slechts milde klachten (20%). Bij circa 10% van de paarden die besmet raakt verloopt het ernstiger en worden er ook neurologische klachten gezien. Vaak begint dit met matige koorts, sloomheid en slecht willen eten. Vervolgens kunnen neurologische klachten optreden, zoals spiertrillingen, slikproblemen, vage koliekklachten, ataxie, dringen, doelloos rondlopen, abnormaal gedrag en zelfs volledige verlamming.
Over het algemeen verergeren deze klachten in een snel tempo.
De diagnose kan gesteld worden door bloedonderzoek. Helaas is er een specifieke therapie tegen dit virus en paarden met infectie kunnen dan ook alleen ondersteunend en symptomatisch behandeld worden. De prognose voor paarden met neurologische klacht is slecht en circa 40% komt te overlijden, ook houdt 40% van deze groep langdurige restverschijnselen.
Preventief is het belangrijkste dat u uw paard kunt laten vaccineren. Het vaccin kan het beste vroeg in het voorjaar worden gegeven zodat het paard in het muggenseizoen een hoge beschermingsgraad heeft en optimaal beschermd is. De vaccinatie bestaat uit een basisvaccinatie van 2 entingen met 3-5 weken tussentijd. Hierna dient de enting jaarlijks herhaald te worden.
Het is mogelijk te vaccineren vanaf 6 maanden leeftijd.
Ook is muggen wering een deel van de preventie. Zo kunt u uw paard beschermen met een deken of met mug-werende middelen. Stilstaand water dagelijks te verversen zodat de muggen zich niet voort kunnen planten.