Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact
Normaliter bevalt een merrie rond de 11 maanden dracht (320-360 dagen). De periode waarin het veulen van uw merrie geboren zal gaan worden is altijd een spannende periode. In de meeste gevallen verloopt de geboorte van een veulen vlot! In enkele gevallen is dit niet zo en is er hulp van een dierenarts bij nodig. Onze dierenartsen zijn 24uur per dag bereikbaar voor het verlenen van hulp bij moeilijke bevallingen.
Wanneer de merrie is begonnen met persen, wordt het veulen normaliter binnen 30 minuten geboren. Wanneer dit niet het geval is of wanneer u zelf niet in staat bent de juiste hulp te bieden is het belangrijk dat u direct de dierenarts belt om het veulen zo snel mogelijk ter wereld te krijgen.
Als het veulen niet vlot geboren wordt is het soms nodig het veulen goed te leggen. In enkele gevallen is het mogelijk om de merrie door te sturen waarna een keizersnede gedaan kan worden om het veulen geboren te laten worden. Wanneer het veulen overleden is, kan er foetotomie worden uitgevoerd.
Ook na de geboorte van het veulen is het belangrijk om merrie en veulen goed in de gaten te houden. Direct nadat het veulen geboren is liggen merrie en veulen vaak nog, de navelstreng is nog heel en het veulen krijgt op deze manier nog een laatste hoeveelheid bloed van de merrie. Het is belangrijk merrie en veulen in deze periode rustig te laten liggen. Wanneer één van beide op staat, breekt de navelstreng vanzelf op de juiste plaats.
Een vlot en gezond veulen gaat binnen 5 minuten na de geboorte in borst-buik houding liggen. Vervolgens zal het proberen op te staan en binnen 2 uur drinken bij de merrie. De eerste mest, de meconium, komt na ongeveer 6 uur. Dit is een stevige donkerbruine mest welke na 24 uur over zal gaan in slappere gele melkmest. Circa 10 uur na de geboorte zal het veulen voor het eerst plassen.
Het is belangrijk dat een pasgeboren veulen goed drinkt bij de merrie. De eerst melk van de merrie noemen we biest en zit vol afweerstoffen (antilichamen). Een veulen wordt zonder afweer geboren en kan de eerste levensdag antilichamen uit de melk opnemen om zo afweer te verkrijgen. Het komt voor dat veulens geen goede afweer krijgen door bijv. niet voldoende te drinken of biest van slechte kwaliteit. Dit kan gecontroleerd worden door bloedonderzoek bij het veulen te verrichten. Bij een lage afweer heeft het veulen meer kans op bijvoorbeeld infecties. Na bloedonderzoek kan een veulen een infuus krijgen wanneer blijkt dat de afweer te laag is.
Wat betreft de merrie dient de nageboorte binnen 3-6 uur los te zijn gekomen. Een nageboorte die langer dan 6 uur blijft zitten moet zo snel mogelijk worden verwijderd, want wanneer een merrie te lang ‘aan de nageboorte staat’ kan ernstig ziek worden.
Wanneer u twijfels heeft over merrie of veulen na de geboorte, twijfel dan niet om contact op te nemen met de praktijk!