Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Koliek Dier-N-artsen

Een paard met koliek is een spoedgeval!

Koliek

Koliek is simpelweg een ander woord voor buikpijn. Buikpijn bij het paard kan worden veroorzaakt door vele oorzaken binnen het maagdarmkanaal (ware koliek) of zelf door oorzaken buiten het maagdarmkanaal (valse koliek).

De meest voorkomende vormen van ware koliek zijn bijvoorbeeld krampkoliek, gaskoliek, verstoppingskoliek of een liggingsverandering van de darmen. Ook combinaties van deze vormen komen voor. Er zijn echter tientallen verschillende vormen van koliek, het grootste deel hiervan kan thuis worden behandeld. Een klein deel is zo ernstig dat het thuis niet te behandelen is of zelfs niet opgelost kan worden zonder operatieve ingreep. Het paard zal dan doorgestuurd worden naar een kliniek.

Symptomen van koliek

De verschijnselen van een paard met koliek kunnen erg verschillen en zijn mede afhankelijk van de oorzaak. Het kan zich uiten in onrust, naar de buik kijken, niet willen eten, niet kunnen mesten, flehmen, krabben, liggen, rollen en zweten.

Wat moet ik doen?

Blijf altijd rustig en denk in eerste instantie aan uw veiligheid en de veiligheid van het paard. Bel vervolgens een dierenarts!
Wanneer mogelijk mag u met het paard aan de hand stappen, maximaal 20 minuten en het liefst na overleg met de dierenarts. Het paard mág rollen, let hierbij alleen op dat er geen mogelijkheid dat het paard zich vast kan rollen in bijvoorbeeld een draad.

Kan ik koliek bij mijn paard voorkomen?

Veel vormen van koliek zijn niet te voorkomen, maar er zijn enkele factoren die de kans dat uw paard koliek krijgt wel kunnen verkleinen.

  • Ontworming; zorg dat uw paard op de juiste manier ontwormd is. Dit kan in overleg met uw dierenarts.
  • Rantsoen; zorg voor een gebalanceerd rantsoen en voer rantsoenveranderingen niet te snel door! Dit geldt ook voor de over naar het weide- en winterseizoen.
  • Voorkom zo veel mogelijk het opnemen van stro en zand!

Doorzoek de website