Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Kreupelheidsonderzoek - Diernartsen Diergeneeskunde

Kreupelheid bij het paard

Kreupelheid bij het paard is een veel voorkomende en soms complexe aandoening waarbij het paard last heeft van het bewegingsapparaat. Hierbij denken we aan problemen met botten, pezen, gewrichten, et cetera.

Bij een ernstige kreupelheid zien we dat een paard een been amper of helemaal niet wil belasten. Bij een kreupelheid aan een voorbeen zien we vaak dat het paard op één been ‘valt’ in draf (dit is dan het niet pijnlijke been) waarbij het hoofd verder naar beneden zakt en vervolgens omhoog ‘gegooid’ wordt. Subtiele kreupelheden zijn soms enkel merkbaar aan de hand van een gebrek in looplust of het minder goed uitvoeren van bepaalde oefeningen.

De oorzaak van een kreupelheid kan onschuldig tot ernstig zijn en ook de duur van herstel is bij kreupelheden zeer variabel. Zo zal een paard met een hoefzweer erg kreupel zijn, maar kan het herstel vaak binnen een kwestie van dagen na de behandeling waargenomen worden. Een paard met een peesblessure daarentegen zal wellicht minder ernstig kreupel zijn, maar wel een langere periode van herstel nodig hebben. Andere aandoeningen, zoals artrose, kunnen nooit meer volledig genezen. In dergelijke gevallen wordt gezocht naar een oplossing waarbij het paard wel zo pijnvrij mogelijk door het leven kan blijven gaan.

Door middel van een uitgebreid kreupelheidsonderzoek kan de oorzaak van een kreupelheid worden gevonden en vervolgens een gepaste behandeling worden ingesteld.

Doorzoek de website