Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact
Peesblessures zijn een angst van vele eigenaren wanneer ze een zwelling zien aan het been van hun paard. Het zijn vervelende aandoeningen die vaak lange tijd nodig hebben om te herstellen, waarbij niet alle paarden naar hun oorspronkelijke niveau kunnen terugkeren. Het tijdig herkennen maar vooral het voorkomen van peesblessures is dus een dankbare investering van uw tijd en moeite.
Pezen verbinden spieren met botten en kunnen door een combinatie van sterkte en elasticiteit grote trekkrachten opvangen. Voor deze kwaliteit bestaan pezen uit bundels van lange collageenvezels in een bepaalde matrix (omgeving van ondersteunende stoffen). Wanneer pezen te ver worden opgerekt, bijvoorbeeld door een misstap, kunnen de collageenvezels beschadigen. Pezen kunnen ook beschadigd raken door langdurige overbelasting, waarbij steeds een aantal collageenvezels beschadigen tot alle beschadigingen samen een scheur in de gehele pees veroorzaken. Minder vaak zien we peesletsels door een huidwond, infectie of oververhitting.
Veel peesblessures worden herkend aan de hand van een zwelling aan de achterzijde of zijkant van het onderbeen die niet wegtrekt met een paar dagen stappen en koelen. Soms trekt de zwelling wel weg, maar komt deze steeds terug wanneer het paard getraind is. Niet alle zwellingen van pezen zijn pijnlijk of warm, daarom is het bij twijfel altijd goed om uw paard aan te bieden voor een klinisch onderzoek. Indien een peesblessure vermoed wordt zal dit onderzoek worden aangevuld met echografie.
Met behulp van echografie kan niet alleen worden vastgesteld of een pees beschadigd is, maar ook welk deel van de pees beschadigd is, hoe omvangrijk de blessure is en in welk stadium (acute ontstekingsfase of chronische/herstelfase) de blessure zit. Dit laatste is heel belangrijk voor de aanpak die gevolgd zal worden in het behandelplan; bij een acute peesblessure is rust heel belangrijk en kunnen koelen en medicatie helpen tegen de ontsteking. Soms zullen we in samenwerking met de hoefsmid een aangepast hoefbeslag aanmeten om de geblesseerde pees te ontlasten.
In de herstelfase zullen nieuwe peesvezels aangemaakt worden. Deze bevatten vaak een ander type collageenvezels en meer bindweefsel, waardoor de herstelde pees minder elastisch wordt en meer kans heeft om opnieuw beschadigd te raken. Behandelingen zoals PRP, shockwave, et cetera zijn nuttig om de kwaliteit van het herstelweefsel zo optimaal te maken. Daarnaast is in deze fase een goede mate van belasting noodzakelijk; het paard dient voldoende te bewegen om het herstel van het peesweefsel te stimuleren maar zonder dat de nieuwe en kwetsbare vezels overbelast en beschadigd zullen raken. Daarom zult u in deze fase een schema van de dierenarts meekrijgen waarin per week een bewegingsschema is uitgewerkt.
Wanneer de blessure volgens plan geneest kan via het revalidatieschema de belasting steeds meer richting het oorspronkelijke niveau worden teruggebracht. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het herstel van de pees vaak maanden duurt en ook nog doorgaat wanneer de belasting al terug op het oude niveau is. Zelfs wanneer de revalidatie volledig ‘volgens het boekje’ gaat, zal de herstelde pees niet precies even elastisch zijn als de oorspronkelijke pees en altijd iets gevoeliger blijven voor blessures. Onze dierenartsen zullen u bijstaan in alle stadia van het herstel en ook nadien uiteraard beschikbaar blijven voor advies met betrekking tot de training en belasting van uw paard.
De kans op onvolledig herstel en herblessure kan worden verkleind door naast een gepast revalidatieschema een aangepast beslag te gaan voor aanvullende behandelingen. PRP (‘protein rich plasma’) is een lichaamseigen stof die we in een peesletsel kunnen injecteren en die daar het herstel zal stimuleren. Shockwave therapie is een manier om via drukgolven van buitenaf de peesheling te stimuleren. Lasertherapie is een andere manier om dit via buitenaf te bereiken.
Simpele manieren om bij ieder paard de kans op een peesblessure te verkleinen zijn onder andere het voorkomen of aanpakken van overgewicht bij uw paard, het trainen op een gelijkmatige ondergrond, het voldoende tijd nemen voor herstel na een intensievere training en het zorgen voor een optimaal beslag dat aangepast is aan de hoeven van uw paard. Daarnaast maken veel eigenaren gebruik van koelen na een training. Dit is een goede manier om kleine beschadigingen na een training te verminderen, maar werkt pas indien het koelen minimaal 20 minuten wordt aangehouden.