Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Chiropractie paard Dier-N-artsen Diergeneeskunde

Chiropractie

Chiropractie houdt zich bezig met de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel en de effecten daarvan op het gehele lichaam. Chiropractie is een manuele behandelmethode. Dat wil zeggen dat de behandeling met de handen plaatsvindt.

Een chiropractor onderzoekt de gewrichten en de daarbij horende structuren, zoals banden, spieren en pezen. Wanneer een verminderde beweeglijkheid wordt gevonden, wordt deze hersteld met een “adjustment” of “manipulatie.” Dit is een kleine beweging, die wordt uitgevoerd met de handen. Dit is een impuls die in een specifieke richting op een specifiek contactpunt wordt uitgeoefend met een hoge snelheid en kleine uitslag. Het contactpunt van de manipulatie ligt altijd zo dicht mogelijk bij de rotatie-as van het gewricht.

Door de correctie wordt de beweeglijkheid van het gewricht tijdelijk hersteld. Er wordt nog wel eens gedacht dat een wervel van positie kan veranderen en ‘teruggezet’ kan worden. Dit is een verkeerde aanname en dit is anatomisch gezien niet mogelijk. De beweging van gewrichten kan hersteld en verbeterd worden, maar iets kan niet buiten de anatomische grenzen van positie veranderen.

Overbelasting, verhoogde spierspanning of compesatie

Elk gewricht in het lichaam van een paard heeft een eigen normale beweeglijkheid. Deze beweging kan door van alles beperkt worden. Bijvoorbeeld door overbelasting van bepaalde gewrichten, verhoogde spierspanning of compensatie. Deze compensatie is een belangrijke factor tijdens het herstel, maar ook tijdens het ontstaan van een blessure.

Een voorbeeld daarvan is een peesblessure aan een van de voorbenen. Een peesblessure ontstaat meestal ten gevolge van een opeenstapeling van kleine beschadigingen. Overbelasting door slechte bodems en minder optimale hoefstand speelt daarbij een rol, maar ook kan er overbelasting optreden doordat bepaalde delen van het lijf niet goed bewegen waardoor er elders meer belasting ontstaat. Onderliggende rug- of halsklachten zijn daarom niet zelden de oorzaak van een beenblessure.

Zo speelt het optimaal bewegen van het lijf een grote rol in het voorkomen van (her)blessures en kan chiropractie hierbij een waardevolle rol spelen.

Chiropractie bij Dier-N-artsen Diergeneeskunde

Door de samenwerking tussen verschillende disciplines binnen de praktijk kunnen we paarden met uiteenlopende klachten behandelen en begeleiden tijdens de revalidatie. Door de orthopedische en chiropractische kennis te bundelen, bieden we een totaalaanpak, waarbij we gebruik kunnen maken van uitstekende diagnostische faciliteiten. Door eerst samen een patiënt in beweging te beoordelen en te onderzoeken, kunnen we een gericht behandelplan maken. Ook tijdens de revalidatie kunnen we u ondersteunen met behulp van een gericht trainingsschema en gerichte oefeningen om het bewegingspatroon van uw paard te optimaliseren.

Indicaties voor een consult

Paarden komen naar ons toe met verschillende symptomen. Een aantal hiervan zijn:

  • Verminderde lengtebuiging
  • Staakgedrag onder het zadel
  • Verminderde spierontwikkeling
  • Afweerreactie bij poetsen of aanraking
  • (Subtiele) kreupelheid of onregelmatigheid
  • Moeite met verzamelen en/of overgangen
  • Geen goede galopsprong (“bunny hop”), veelvuldig overspringen of overkruist galopperen
  • Moeite met zijgangen
  • Moeite met nageeflijkheid
  • Revalidatie tijdens een blessure

Over Aimée

In 2008 studeerde Aimée de Rooij af als paardenarts aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens is zij als algemeen paardenarts werkzaam geweest bij Sharjah Equine Hospital (Verenigde Arabische Emiraten) en deed zij werkervaring op in Australië. In 2009 is zij na verschillende extra opleidingen als zelfstandig dierenarts en veterinair chiropractor aan het werk gegaan. Naast chiropractie past zij, na het succesvol afronden van een internationaal erkende opleiding tot acupuncturist, ook acupunctuur toe voor spier- en bewegingsproblemen bij paarden.

Sinds 2018 heeft Aimée een vaste werkdag op de praktijk in Oosteind en ontvangt zij u en uw paard graag om u optimaal te kunnen helpen met het gezond en fit houden van uw paard.

Aimée de Rooij Chiropractie paard

Doorzoek de website