Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Beeldvorming - Diernartsen Diergeneeskunde

Beeldvorming

Bij Dier-N-artsen Diergeneeskunde paardenkliniek kunt u met uw paard terecht voor verschillende soorten onderzoek. Bij beeldvorming kijken we naar de "binnenkant" van uw paard om zo tot de juiste diagnose te komen.  U kunt met uw paard bij ons terecht voor uitgebreide diagnostiek door middel van röntgenonderzoek, echografie, CT-scan, scintigrafie en endoscopie, maar ook voor opname, behandeling en uiteenlopende operaties. Onze paardenartsen komen ook bij u thuis in een ruim gebied rondom onze kliniek. Wij bieden u 24 uur per dag en 7 dagen per week de beste zorg voor uw paard.

Echografie

Echografie is een beeldvormingstechniek die geluidsgolven (die mensen niet kunnen horen) uitzendt in het weefsel. De golven die terugkaatsen naar het apparaat worden vervolgens opnieuw opgevangen en omgezet naar een zwart-wit beeld op het scherm. Bijvoorbeeld bot is ondoorlaatbaar voor de geluidsgolven (alle golven kaatsen terug, het beeld wordt wit), vocht laat veel golven door (het beeld wordt zwart). Echografie is een heel nuttige manier om pezen, spieren en ligamenten in beeld te brengen. Zo zien we in het geval van een pees of een pees gezwollen is (grotere omvang), een ontsteking of letsel bevat (donkerdere zones), littekenweefsel bevat (witte zones), et cetera. Ook gebruiken we echografie om te kijken naar het vocht, het kraakbeen en andere structuren in gewrichten.

Röntgenologie

Röntgenologie werkt via ioniserende stralingen die door weefsels heen kunnen dringen. Eenmaal door het weefsel heen worden de stralingen opnieuw opgevangen door een plaat. De opgevangen stralingen worden vervolgens op het computerscherm zichtbaar als zwart-wit foto. Vooral botten worden goed zichtbaar op röntgenfoto’s. Afwijkingen die we daardoor vaak goed kunnen diagnosticeren met behulp van röntgenfoto’s zijn artrose, OCD fragmenten, botbreuken of -fissuren, et cetera.

Röntgenologie en echografie vormen een mooie aanvulling op elkaar, en worden de twee technieken in veel gevallen gecombineerd om een pijnlijke regio bij het paard volledig te onderzoeken.

De ioniserende stralingen zijn, in tegenstelling tot de geluidsgolven bij echografie, schadelijk voor de gezondheid van de mens. Daarom zal bij het nemen van de foto’s maximaal één begeleider bij het paard blijven, en worden eventuele extra personen gevraagd even in een andere ruimte te wachten. Wanneer de foto’s gemaakt zijn, zal de dierenarts deze uiteraard met u bespreken.

Geavanceerde beeldvorming

Wanneer de combinatie van het kreupelheidsonderzoek, echografie en röntgenologie niet voldoende is om een nauwkeurige diagnose te stellen of wanneer er toch nog onduidelijkheden blijven in de diagnose, kunnen bijkomende beeldvormingstechnieken aangeraden zijn. Bij paarden hebben we, net zoals bij mensen, mogelijkheden tot CT, MRI en scintigrafie. Afhankelijk van het individuele paard kan de ene techniek meer aangewezen zijn dan de andere techniek. Zo is scintigrafie nuttig bij paarden die meerdere problemen lijken en/of als algehele screening van het paard. CT daarentegen maakt van een kleiner deel van het lichaam, bv. één ondervoet, een gedetailleerde 3D reconstructie. Deze geavanceerde beeldvormingstechnieken zijn niet aanwezig op onze praktijk in Oosteind, maar onze kliniek de Lingehoeve in Lienden beschikt wel over scintigrafie en CT. Wanneer uit de onderzoeken op onze praktijk blijkt dat uw paard een kandidaat zou zijn voor verdere beeldvorming, zullen wij u hierin adviseren en begeleiden.

Doorzoek de website