Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Tandheelkunde Dier-N-artsen

Tandheelkunde

Een goed en gezond gebit is belangrijk voor alle paarden, pony’s en ezels! Het gebit van deze dieren verschilt enorm van het gebit van bijvoorbeeld  uw hond of kat of van ons als mens. Paarden hebben eveneens een melkgebit én een blijvend gebit, maar het grote verschil is dat het blijvende gebit blijft groeien!

Voorheen werden vaak pas gebitsbehandelingen uitgevoerd wanneer het paard klachten liet zien, maar tegenwoordig weten we dat er ook veel problemen kunnen zijn bij paarden die geen lachten laten zien. Gebitsproblemen kunnen zo veel mogelijk voorkomen worden door paarden vanaf jonge leeftijd de juiste tandheelkundige zorg te bieden, dus voor het behoud van een gezond en sterk gebit is het belangrijk om regelmatig een gebitsbehandeling bij uw paard, pony of ezel uit te laten voeren.

Lenneke Schuurmans (NVVGP gecertifieerd en in opleiding AED) en Manouk Nijst (in opleiding AED) zijn binnen onze praktijk opgeleid om een nauwkeurig onderzoek van elke paardenmond uit te kunnen voeren en het gebit op een adequate manier te behandelen en balanceren. Jaarlijks volgen zij verschillende cursussen en workshops om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en hoogste standaarden.

Paardentandarts aan huis

Het is mogelijk om bij u aan huis het gebit van uw paard, pony of ezel te onderzoeken en te behandelen. Hiervoor wordt de apparatuur meegenomen en hebben we enkel ruimte, water en stroom nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er een mogelijkheid is om het hoofd van het paard in een  speciaal halster omhoog te hangen aan bijvoorbeeld de rails van de stal, een balk boven de poetsplaats of eventueel door een ring in het plafond.

Ook bent u altijd van harte welkom op de praktijk voor behandeling van het gebit. Hier hebben wij een speciale box waar het paard gesedeerd in komt te staan en tevens het hoofd omhoog gehouden wordt met een speciaal halster. Soms noodzakelijk om naar de praktijk te komen voor behandeling van het gebit bijvoorbeeld als de locatie bij u aan huis niet geschikt is of wanneer er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden en/of elementen verwijderd moeten worden.

Sedatie

Het is voor een goede gebitsbehandeling, waarbij alle snijtanden en kiezen goed kunnen worden bekeken, beoordeeld en behandeld en waarbij het gebit in balans wordt gebracht, noodzakelijk het paard te sederen. Sedatie wordt bereikt door een middel in een bloedvat te spuiten waarna het paard suf wordt maar ook zorgt voor spierontspanning. Ontspanning van de kaakspier werkt mee om de mond te kunnen openen en het gebit op een juiste manier te kunnen behandelen. Zeker voor de kiezen achter in de mond is dit cruciaal.

Behandeling

Een jaarlijkse gebitsbehandeling heeft als voornaamste doel het controleren op afwijkingen, het corrigeren en/of behandelen van afwijkingen en het gebit balanceren. Door te balanceren proberen we de snijtanden en kiezen zo gelijkmatig mogelijk te laten slijten en de druk gelijkmatig over alle elementen te verdelen. Door een goede balans te creëren in een paardenmond kunnen veel gebitsproblemen worden voorkomen óf andersom kunnen probleemgebitten vaak verbeterd worden óf zelfs opgelost (afhankelijk van het probleem en de leeftijd van het paard) worden door het gebit te gaan balanceren.

Aanvullend onderzoek

Op de kliniek is het mogelijk om röntgenfoto’s te maken van de snijtanden, ruinentanden, kiezen en voorhoofdholten (sinussen). Röntgenfoto’s kunnen helpen met het vaststellen van een diagnose, bijvoorbeeld bij EOTRH (snijtand aandoening) of bij kieswortelontstekingen. Aan de hand van de foto’s kan een plan van aanpak worden gemaakt. Soms zijn röntgenfoto’s enkel niet voldoende, dan kunt u worden doorgestuurd voor bijvoorbeeld een CT

Doorzoek de website