Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Vaccinatie huisdier Dier-N-artsen

Vaccinaties

Bij een goede preventieve gezondheid hoort ook vaccineren. Immers, door een vaccinatie kunnen we uw hond af kat zo goed mogelijk beschermen. Een vaccinatie bij huisdieren werkt hetzelfde als bij mensen. Door een injectie met dode of verzwakte ziektekiemen te geven ontstaat er een reactie van het afweersysteem. Er worden antistoffen aangemaakt tegen de ziektekiemen. Wanneer het dier vervolgens met de ziekte/ ziektekiem in aanraking komt wordt deze uitgeschakeld en wordt het dier niet ziek.

Hoe vaak krijgt mijn huisdier een vaccinatie?

Hieronder vindt u het vaccinatieschema voor de hond en voor de kat. Hierin vindt u per leeftijd welke vaccinatie het dier zou moeten krijgen. Hoe meer huisdiereigenaren hun dier laten vaccineren, hoe hoger de vaccinatiegraad en hoe kleiner de kans dat uw dier ziek wordt. Het is daarom belangrijk dat u uw huisdier laat vaccineren volgens het vaccinatieschema om verspreiden van ziektes te beperken.

Ook is het vaak niet voldoende om het dier maar eenmalig te vaccineren. Door een eenmalige vaccinatie kunnen meestal niet voldoende antistoffen worden aangemaakt. Na verloop van tijd worden de antistoffen in het lichaam minder, daarom moet een vaccinatie altijd worden herhaald. Om risico te voorkomen is het daarom noodzakelijk om vaccinaties regelmatig te herhalen.

Vaccinatieschema's

Dier 4 weken 9 weken 12 weken 1 jaar
Pup puppy-DP enting (parvo en hondenziekte) kleine cocktail (parvo en leptospirose) grote cocktail (parvo, leptospirose, hondenziekte, HCC) grote cocktail
Kitten kattenziekte en niesziekte kattenziekte en niesziekte kattenziekte en niesziekte
Dier Elk jaar Elke 3 jaar
Volwassen hond leptospirose grote cocktail (leptospirose, parvo, hondenziekte, HCC)
Volwassen kat niesziekte (herpes en calicivirus) kattenziekte

Voor welke ziektes krijgt mijn huisdier een vaccinatie?

Hondenziekte

Hondenziektes wordt veroorzaakt door het canine distemper virus en is een zeer besmettelijke ziekte die de longen, het maagdarmkanaal en het zenuwstelsel aantast. Symptomen zijn variabel, maar bestaand uit koorts, hoesten, neus- en ooguitvloeiing, braken en diarree. In een later stadium kunnen er ook neurologische symptomen optreden zoals epileptische aanvallen, afwijkend gedrag en spiertrekkingen van het hoofd.

Kattenziekte

Een zeer besmettelijk ziekte die meestal fataal afloopt. Kattenziekte is een ernstige virusziekte die het maagdarmkanaal aantast. Symptomen kunnen zijn braken, diarree en hoge koorts.

Parvo

Het parvovirus komt voor bij alle hondensoorten en is een zeer besmettelijk virus. Symptomen zijn ernstig aantasting van het maagdarmkanaal waarbij braken en bloederige diarree vaak voorkomen.

Niesziekte

Een veel voorkomende ziekte die voor jonge kittens levensbedreigend kan zijn. Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontstoken ogen, koorts en slechte eetlust. Niesziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus, het herstel kan weken duren en katten die genezen zijn kunnen wel drager blijven van het virus met levenslang snotteren en niezen tot gevolg.

Bordetella

De bacterie Bordetella (Bordetella bronchiseptica) kan een rol spelen bij niesziekte. Voor Bordetella wordt dan ook een extra vaccinatie gegeven door middel van een neusdruppel.

Leptospirose

Ook wel belend als de Ziekte van Weil. Leptospirose wordt meestal veroorzaakt door bacteriën en wordt vaak overgedragen door urine van besmette honden wanneer zij elkaars geslachtsdelen besnuffelen. De bacterie veroorzaakt ernstige aantasting van de nieren en lever. Bij een niet gevaccineerde hond heeft dit vaak een dodelijk gevolg.

Hepatitis Contagiosa Canis (HCC)

Een besmettelijk leverontsteking die verspreid wordt door de urine van besmette honden. Symptomen zijn meestal koorts, geelzucht, braken en diarree.

Kennelhoest

Een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de hond. Symptomen kunnen zijn droge hoest, koorts, kokhalzen alsof er iets vast zit en uitvloeiing van de neus.

Rabiës

Ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door het Lyssa virus en is zeer besmettelijk voor huisdieren, wilde dieren, maar ook mensen. De ziekte wordt meestal overgebracht doordat het huisdier gebeten of gekrabd wordt door een besmet dier. Symptomen zijn vaak dat het gedrag van het dier anders is, meestal worden de dieren erg agressief. De ziekte is bijna altijd dodelijk. De vaccinatie tegen Rabiës is wanneer u naar het buitenland gaat verplicht.

Myxomatose, VHD/RHD

Bij konijnen komen twee besmettelijke en zeer ernstige virusziektes voor, te weten Myxomatose en VHD (‘Viral Haemorrhagic Disease’). Zowel myxomatose- als VHD/RHD-virussen zijn erg besmettelijk en heeft vaak een dodelijke afloop. Ze worden overgebracht door bloedzuigende insecten zoals vlooien en muggen. Ook door contact met besmette wilde konijnen kan de infectie worden overgedragen. Bij RHD/VHD geldt bovendien dat dit virus maandenlang kan overleven in de omgeving en uw konijn dus besmet kan raken via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding en schoenen. Ook konijnen die binnen gehouden worden, lopen risico op het oplopen van deze ziekten. We gebruiken het vaccin: Nobivac Myxo-RHD Plus. Deze werkt tegen de myxomatose, VHD-1 en VHD-2.

 

Doorzoek de website