Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Hoefbevangenheid - Lingehoeve Diergeneeskunde

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke aandoening. Het betreft ontsteking van de lamellen, welke de verbinding vormen tussen het hoefbeen en de hoefwand, waardoor deze verbinding loslaat. Hoefbevangenheid is na koliek de tweede doodsoorzaak bij paarden, acute hoefbevangenheid is dan ook spoed!

Meestal wordt hoefbevangenheid gezien aan de voorvoeten, het paard zal proberen de pijn te verminderen door meer gewicht op de achterhand te verplaatsen. De eerste symptomen kunnen variëren van kreupelheid tot liggen en niet meer op willen staan. De hoeven kunnen warm aanvoelen en in de kootholte kan de slagader kloppend worden gevoeld. Door het verplaatsen van het gewicht naar de achterhand kan een typische stand worden gezien waarbij de achterbenen verder onder het lichaam worden geplaatst.

Er wordt gesproken van chronische hoefbevangenheid wanneer één of meerdere acute hoefbevangenheden hebben geresulteerd in blijvende veranderingen in de voet. Door schade aan de verbinding tussen de hoornschoen en het hoefbeen, kan het hoefbeen gaan kantelen of zakken in de hoefschoen. Chronische veranderingen als gevolg van hoefbevangenheid hebben een ongunstige prognose.

Oorzaken

Hoefbevangenheid kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht al dan niet in combinatie met insuline resistentie (EMD), PPID, overbelasting, endotoxinen in het bloed na bijvoorbeeld koliek of merries die aan de nageboorte zijn blijven staan.

Behandeling

Bij het vermoeden van acute hoefbevangenheid is het belangrijk zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen. Er zal een behandelplan opgesteld worden wat bestaat uit rust, koelen en pijnstillers/ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie in de voet te remmen en de pijn te verminderen. Eventueel aangevuld met andere medicatie wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld maagbeschermers bij langdurig gebruik van pijnstillende medicatie. Achterhaald is de theorie om met een hoefbevangen paard te gaan stappen! Dit is niet correct! Absolute rust is belangrijk om verdere schade aan de lamellen te voorkomen.

Naast behandelen van de hoefbevangenheid is het ook van groot belang om de oorzaak van de hoefbevangenheid te achterhalen én te behandelen.

Doorzoek de website