Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Gynaecologie Dier-N-artsen

Gynaecologie

Gynaecologie wordt in de paardenwereld ook wel de ‘merriebegeleiding’ genoemd. Ons team wordt op het gebied van gynaecologie aangestuurd door paardenarts Rijk-Jan Pleijter, wie met veel kennis het succesvol zijn op dit gebied hoog in het vaandel heeft staan. Met Peter van der Ven, Martine Noordermeer, Lenneke Schuurmans en Manouk Nijst is het team gynaecologie compleet.

Merriebegeleiding is iets wat niet jaarrond gebeurd; door de natuurlijke cyclus van de merrie zijn zij (op elke uitzonderingen daargelaten) vruchtbaar in het voorjaar en de zomer (vanaf medio februari/maart). De begeleiding is in het algemeen het opvolgen van de cyclus van de merrie, waaruit bepaald kan worden wanneer de merrie vruchtbaar is en dus wanneer het geschikte moment is om te dekken uiteraard gevolgd door een drachtcontrole.

Helaas is drachtig worden niet voor elke merrie even vanzelfsprekend, dus ook het herkennen en waar nodig bestrijden/behandelen van deze problemen/risicofactoren zijn onderdeel van de merriebegeleiding.

Wat is mogelijk?

Vanuit onze praktijk bieden wij de volgende mogelijkheden;

  • Begeleiding voor zelfdragende merries (zowel met vers- als diepvriessperma)
  • Begeleiding voor embryotransplantatie (zowel donormerrie als (eigen) draagmerrie)
  • OPU (Ovum Pick Up)

Zelfdragende merries

Een merrie welke zelf een veulen dient te dragen kan door ons team begeleid worden. De merrie wordt op regelmatige basis rectaal opgevoeld en gescand om het juiste moment van dekken of inseminatie te bepalen. Wordt uw merrie gedekt door de hengst, zal de merrie op tijd verplaatst moeten worden naar de hengst. Wanneer het om kunstmatige inseminatie gaat met vers(gekoeld) sperma kan de volledige begeleiding vaak aan huis plaatsvinden. In geval van kunstmatige inseminatie met diepvries sperma dient uw merrie bij ons op locatie te komen.

Er zal tijdens de begeleiding ook altijd gekeken worden naar eventuele tekenen en/of risicofactoren die kunnen zorgen voor een mislukte dekking. Bijvoorbeeld een afwijkende vorm van het uitwendige geslachtsapparaat, tekenen van infectie in de baarmoeder of het voorkomen van baarmoeder cystes. Wanneer dergelijke afwijkingen worden gezien wordt dit met u besproken en ook de eventuele mogelijkheden dit te diagnosticeren dan wel te verbeteren/behandelen. Mogelijkheden hierin zijn het nemen van een baarmoeder swab of – biopt, het spoelen van de baarmoeder en/of behandelen van de baarmoeder met antibiotica, het verwijderen van baarmoedercysten met behulp van de endoscoop en het dichtzetten van de vulva (caslick).

Embryotransplantatie (ET)

Het is mogelijk uw merrie aan te bieden voor embryotransplantatie. Dit houdt in dat uw merrie in beginsel begeleid wordt zoals een merrie die zelf een veulen gaat dragen, echter enkele dagen na dekking/inseminatie gespoeld wordt om zo het embryo uit de merrie te halen. Wanneer dit succesvol is kan dit embryo in een draagmerrie worden geplaatst. Zo is het mogelijk om een veulen te krijgen dat afstamt van uw eigen merrie, maar niet door uw merrie wordt gedragen. Dit is een voordeel bij bijvoorbeeld een merrie die in de sport loopt maar waar u graag mee wilt dekken of bijvoorbeeld bij oudere merries die om welke reden dan ook niet zelf meer kunnen dragen.

U kunt hiervoor een andere eigen merrie aanbieden als draagmerrie, ook zijn er mogelijkheden tot het huren van draagmerries.

OPU (Ovum Pick Up)

OPU is het winnen van eicellen uit een merrie door, met speciale apparatuur de eierstokken van de merrie aan te prikken en hier de eicellen uit te zuigen. De eicellen kunnen dan in een speciaal laboratorium worden bevrucht met sperma van de hengst. Dit kan zich dan, onder de juiste omstandigheden, ontwikkelen tot embryo. Dit embryo kan dan, evenals bij ET, bij een draagmerrie worden ingebracht. OPU is niet seizoens afhankelijk, maar is wel een invasievere methode.

Heeft u een merrie die u wilt laten begeleiden of wilt u meer weten over de mogelijkheden van de merriebegeleiding, ET of OPU? Neemt u dan contact op met de praktijk.

Doorzoek de website