Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Orthopedie paarden Dier-N-artsen

Orthopedie

Kreupelheid bij het paard is een veel voorkomende en soms complexe aandoening waarbij het paard last heeft van het bewegingsapparaat. Hierbij denken we aan problemen met botten, pezen, gewrichten, et cetera. De oorzaak van een kreupelheid vinden is het hoofddoel van een kreupelheidsonderzoek. Hiertoe beschikt Dier-N-Artsen over verschillende monsterbanen met zowel harde als zachte ondergrond.

Om een pijnlijke regio beter in beeld te brengen gebruiken we verschillende beeldvormende technieken, zoals röntgenologie en echografie.

Op vaste dagen zijn bij Dier-N-Artsen ook een ervaren hoefsmid en een chiropractor aanwezig om zo alle aspecten van een kreupelheid te kunnen onderzoeken en behandelen.

Alle orthopedische onderzoeken worden bij Dier-N-Artsen door middel van video vastgelegd. Deze video’s dienen uitsluitend voor interne controle en onderwijs waarbij uw privacy uiteraard wordt gewaarborgd.

Hals, rug en bekken

Naast kreupelheden door problemen in de benen zien we ook veel paarden met bovenlijn problematieken. De bovenlijn is een term die we gebruiken om de hals, rug en het bekken te beschrijven. Pijn vanuit de bovenlijn uit zich vaak subtieler dan pijn vanuit een been. Klachten kunnen zijn; het kantelen van het hoofd tijdens het rijden, het onvoldoende onderbrengen van de achterhand in dressuuroefeningen, weigeren bij het springen, verzet, stijfheid, et cetera. Soms merkt een eigenaar enkel dat zijn/haar paard minder goed in zijn vel zit, ook dan zijn wij alert op een mogelijk probleem in de bovenlijn.

Om de bovenlijn te onderzoeken wordt zoals altijd gestart met een grondig klinisch onderzoek. Hierbij worden de hals, rug en het bekken manueel onderzocht en worden bepaalde testen uitgevoerd om de beweeglijkheid van de bovenlijn te controleren. Daarna wordt een kreupelheidsonderzoek uitgevoerd om stijfheden en veranderde bewegingspatronen op te merken maar ook om een eventuele kreupelheid te ontdekken. Een kreupelheid kan wijzen op een probleem in het desbetreffende been, maar kan ook komen vanuit een halsprobleem of compensatie vanuit een rug- of bekkenprobleem. Door de expertise van onze dierenartsen en eventuele aanvullende onderzoeken kan dit onderscheid worden gemaakt.

Indien er een probleem wordt vermoed in de bovenlijn kan dit verder onderzocht worden met behulp van röntgenfoto’s en echografie. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen de botten en gewrichten ter hoogte van hals en rug beoordeeld worden. Zaken zoals artrose in de hals en kissing spines in de rug komen op die manier aan het licht. Om ook de kleinere gewrichten in hals en rug, eveneens als de wervellichamen van de rug duidelijk in beeld te krijgen is sterke apparatuur nodig die enkel op de praktijk beschikbaar is. Daarom zullen wij u voor een onderzoek van de bovenlijn altijd uitnodigen om naar onze kliniek te komen, en wordt beeldvorming van de bovenlijn niet op locatie uitgevoerd.

Ook het echografisch onderzoek van de bovenlijn dient niet vergeten te worden en is vaak cruciaal om tot een goede diagnose te komen. Veel problemen in de bovenlijn zijn niet zichtbaar op enkel röntgenfoto’s. Denk hierbij aan een ontsteking (synovitis) in een halsgewricht, geringe artrose van de kleine facetgewrichten in de rug en afwijkingen aan het SI-gewricht ter hoogte van het bekken. Om het SI-gewricht te onderzoeken zal een inwendige echografie uitgevoerd worden aangezien deze structuur aan de binnenkant van de wervelkolom ligt.

Orthopedische onderzoeken bij Dier-N-artsen Diergeneeskunde

  • Kreupelheidsonderzoek
  • Aankoopkeuring
  • Echografie

  • Röntgenologie

  • Geavanceerde beeldvorming - CT, MRI en Scintigrafie

Doorzoek de website