Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

EMS Dier-N-artsen

EMS

EMS, voluit Equine Metabool Syndroom, is een verzamelnaam voor risico factoren die kunnen leiden tot hoefbevangenheid. Vaak is EMS een gevolg van overgewicht en we zien EMS bij sommige rassen vaker dan bij andere. De meest belangrijke afwijking bij paarden met EMS is insuline intolerantie. Dit houdt in dat het paard wel insuline aanmaakt, maar er vervolgens niet gevoelig voor is.

Niet alle paarden met overgewicht hebben EMS, daarom is de diagnose niet alleen te stellen op het klinische beeld. Het kan worden vastgesteld met bijvoorbeeld een suiker opname test. Het paard dient van te voren te hebben gevast en krijgt dan een siroop toegediend.  Daarna wordt er bloed genomen en getest op het glucose en insuline gehalte in het bloed. Afwijkende waarden bevestigen de diagnose EMS.

Paarden die gediagnosticeerd zijn met EMS dienen minder energierijk voer te krijgen en waar mogelijk meer beweging moeten krijgen. Kortom; een streng dieet om de suikerhuishouding weer zo snel mogelijk op peil te krijgen.

Doorzoek de website