Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Veulen IC

Neonatologie staat voor ‘leer van de ziekten van de nieuwgeborenen’. Een ziek, jong veulen is niet te vergelijken met een ziek, volwassen paard en heeft een andere, specifieke behandeling nodig. Lingehoeve Diergeneeskunde verleent deze veulens de extra zorg die nodig is. Dat houdt in dat ernstig zieke pasgeboren veulens worden opgevangen en behandeld in onze speciale veulen intensive care.

Intensieve zorg

Zieke veulens hebben vaak een slechte start gehad en kunnen snel achteruit gaan. De veulens hebben bijvoorbeeld te maken met de gevolgen van zuurstoftekort tijdens de geboorte, hebben te weinig biest opgenomen, of gaan achteruit door diarree.  Deze kwetsbare pasgeborenen hebben snel intensieve zorg nodig. Deze extra zorg wordt bij Lingehoeve Diergeneeskunde verleend op een speciale intensive care afdeling (veulen IC). De behandeling vindt plaats in een stal waarbij merrie en veulen lijfelijk gescheiden kunnen worden, maar wel contact met elkaar houden.

De patiënt wordt de klok rond beoordeeld en behandeld. Vaak moeten de veulens gedurende een langere periode aan het infuus, krijgen sondevoeding, antibiotica en andere medicijnen. De veulens worden regelmatig gedraaid om drukplekken te voorkomen en krijgen bijvoorbeeld fysiotherapie. Bloedonderzoek wordt heel regelmatig gedaan, zodat snel op eventuele veranderingen kan worden ingesprongen. Voor de behandeling van de veulens maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste apparatuur en technieken in de neonatologie. Een voorbeeld daarvan is de infuusrugzak. Dit systeem zorgt ervoor dat het veulen zich vrij door de stal kan bewegen en zelfs bij de merrie kan drinken. Bij de eerste opvang wordt bij u een intake gesprek afgenomen. Het veulen wordt klinisch onderzocht en er wordt bloed afgenomen om te beoordelen hoe het veulen er op dat moment er aan toe is. Met al deze informatie bekijken we wat er aan de hand is en wat de kansen zijn. Soms is het veulen er zo slecht aan toe dat behandeling niet zinvol is. Als het wel zinvol is om te behandelen, stelt Lingehoeve Diergeneeskunde een behandelplan op en wordt er een kostenindicatie gemaakt. De eigenaar moet goed beseffen dat neonatologie gezien de benodigde apparatuur, medicamenten en de intensiviteit van de zorg een kostbare aangelegenheid is.

Team

Het intensieve-zorgteam bestaat uit dierenartsen, veulenbrigadiers en paraveterinairen. De veulenbrigadiers zijn studenten Diergeneeskunde die in laatste fase van hun studie zitten. De brigadiers zijn bijzonder enthousiast en staan dag en nacht klaar voor het zieke veulen. Onder leiding van de dierenarts wordt het behandelplan uitgevoerd en het veulen optimaal verzorgd.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website