Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Rugproblemen

Rugproblemen staan de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Regelmatig hoor je over paarden die lastig zijn om te rijden of bepaalde oefeningen niet willen of kunnen uitvoeren. Lingehoeve Diergeneeskunde heeft zich jaren geleden al toegespitst op problemen in de wervelkolom.

De verschijnselen bij rugproblemen kunnen variëren van iets lastiger buigen in de wendingen tot verzet, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in bokken, staken of vluchtgedrag. Sommige paarden drukken de rug weg met rijden, willen niet achterwaarts of willen de hals niet laten zakken. Karakter en werklust van het paard spelen ook een rol in het klachtenpatroon. De grens tussen iets moeilijk vinden en pijn hebben is hierbij soms lastig te bepalen.

Ook bij rugproblemen is gedegen klinisch onderzoek steeds de basis. Reflexen worden gecontroleerd maar ook een uitgebreid kreupelheidsonderzoek hoort erbij, omdat kreupelheid aan (meerdere) benen ook secundaire rugklachten kan geven. Ook onderzoek onder het zadel kan informatie geven.

Uit het röntgenologisch onderzoek komen afwijkingen aan de botten aan het licht. Kissing spines zijn algemeen bekend als oorzaak van rugproblemen maar heel vaak wordt vergeten dat de rug een heel dynamisch geheel is waarbij alle onderdelen goed moeten functioneren. Dus ook gebieden als de wervellichamen (bv spondylose) en facetgewrichten  (bv arthrose) kunnen aangetast zijn. Deze zijn echter met mobiele apparatuur minder goed in beeld te brengen, waardoor voor een goed röntgenologisch rugonderzoek kliniekapparatuur aan te bevelen is.

Ook het echografisch onderzoek speelt een belangrijke rol.  Er wordt vaak vergeten dat de meeste pijn veroorzaakt wordt door weke delen (kapsel, banden, pezen en spieren) en niet door de botten. Daarvoor is de echografisch beeldvorming vaak een noodzakelijk onderdeel van het onderzoek van de rug. Maar ook voor kleine botrandveranderingen is de echo gevoeliger dan de röntgen.  Facetgewrichten in de rug zijn met deze techniek veel beter in beeld te brengen.  Een van de oorzaken van rugpijn kan het SI gewricht zijn. Tot voorkort kon het SI gewricht alleen echografisch voor een deel in beeld gebracht worden, maar Lingehoeve Diergeneeskunde beschikt nu ook over een CT-scan waarin het SI gewricht gescand kan worden en daarmee volledig in beeld gebracht kan worden.

Bij het scintigrafisch onderzoek wordt naar activiteit van de stofwisseling in vooral benige delen gekeken. Dit betekent dat al in een heel vroeg stadium (al voor dat er röntgenologische veranderingen zijn) problemen welke de pijn geven opgespoord kunnen worden.  Verder kun je heel goed evalueren op welke plaatsen de problemen zitten .

Alle orthopedische onderzoeken worden door middel van video vastgelegd. Deze video’s zijn uitsluitend voor interne controle en onderwijs. Het beeldmateriaal wordt niet standaard meegestuurd met het opgemaakte verslag. Daarnaast is het wegens de privacy voorschriften niet toegestaan zelf te filmen tijdens uw bezoek bij ons.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website