Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

UTC

Met de UTC scan (Ultrasound Tissue Characterisation) kunnen we peesproblemen nog getailleerder in beeld brengen, om dit uit te kunnen voeren werken we samen met Franklin Lashley van Paardenkliniek de Raaphorst.

De technologie van de UTC scan is gebaseerd op de techniek van echografie, het verschil is alleen dat de probe gekoppeld zit aan een soort computer bewogen arm. Hierdoor is er geen verschil meer in de opnametechniek tussen verschillende scans van dezelfde pees, aangezien de probe altijd op dezelfde wijze (snelheid en richting) de pees in beeld brengt. Wanneer de probe de pees scant wordt er om de 0,2 mm een beeld gemaakt wat direct door de computer verwerkt wordt. Zo kan er van één scan zowel een dwars- als een lengtedoorsnede gemaakt worden. Door de computerverwerking kan de pees in elke gewenste richting bekeken worden wat een 3D beeld van de pees geeft.

Naast het goed in beeld brengen van de pees kan de software ook de integriteit (kwalitatieve toestand) van de pees in beeld brengen. Hiermee kunnen we nog beter zien in hoeverre de pees weer belast kan worden na bijvoorbeeld een blessure. Een ander groot voordeel hiervan is dat we een kleine overbelasting met deze techniek ook al kunnen zien. Zo’n subtiele verandering in de pees kan dan nog gemakkelijk herstellen naar de oorspronkelijke kwaliteit, terwijl er bij een verscheuring nooit meer de kwaliteit van het originele weefsel terugkomt. Het revalidatie plan is met deze techniek nóg preciezer te bepalen.

De software kan de verschillende types weefsel in de pees voorzien van een kleurcode:

  • Groen voor normaal gerangschikte peesbundels
  • Blauw voor meer golvende peesbundels
  • Rood voor fibrillaire (kleinere/onvolwaardige) bundels
  • Zwart voor met name vocht

Aan elk van deze weefsels kan een percentage gebonden worden. Hierdoor heb je naast een duidelijk beeld van de kwaliteit van de pees ook een meetbaar resultaat, dat vergeleken kan worden met eerder gemaakte scans van het paard.

Met deze techniek kunnen dus niet alleen blessures objectief gemonitord worden, maar kunnen ook blessures (of het terugkeren van blessures) vermeden worden.

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen op 0488-482900 of mailen naar paard@delingehoeve.nl.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website