Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Chippen

Alle paarden, pony’s en ezels in Nederland moeten per 1 juli 2009 verplicht een chip en een paspoort hebben. Wanneer uw dier geen chip en/of paspoort heeft bent u in overtreding.

Origineel was de regel dat elk paard (-achtige) boven de 6 maanden leeftijd een chip moet hebben. Vanwege de huidige situatie rondom het COVID-19 virus is dit vanaf 19 mei 2020 voor onbepaalde tijd aangepast naar 9 maanden. Tot die tijd mag een veulen wel zonder chip vervoerd worden binnen Nederland, mits hij/zij nog bij de merrie aan de voet loopt.

Chippers, gekwalificeerde dierenartsen en erkende paardenartsen zijn bevoegd om een paard te chippen en de bijbehorende schetsen te maken en formulieren in te vullen.

Na het plaatsen van de chip wordt er een I&R (identificatie en registratie)-aanvraagformulier ingevuld, waarop de gegevens van de eigenaar, het paard en het chipnummer staan vermeld. Dit formulier moet worden ondertekend door zowel de eigenaar als dierenarts en uiterlijk binnen 7 dagen worden opgestuurd naar de paspoort-uitgevende instantie (stamboek, KFPS). Wordt de aanvraag niet binnen 7 dagen verstuurd dan wordt deze niet in behandeling genomen en moet er een nieuwe aanvraag worden gedaan.

Indien uw veulen (of paard) moet worden ingeschreven bij een stamboek moet u in de meeste gevallen zelf bij hen de chip-formulieren opvragen. Als uw paard niet in een stamboek hoeft worden opgenomen, bijvoorbeeld wanneer het en kruising is, kan een algemeen paardenpaspoort worden aangevraagd via het KFPS. Deze formulieren kunt u op hun site downloaden.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website