Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Luchtwegproblemen

Lingehoeve Diergeneeskunde heeft alle mogelijke expertise in huis op het gebied van (allergische) long- en luchtwegaandoeningen bij het paard. Met behulp van een endoscoop is het mogelijk de luchtpijp en het eerste gedeelte van de longen van het paard van binnen te inspecteren. Er wordt dan goed gelet op de aanwezigheid van pus en bijvoorbeeld afwijkingen aan het slijmvlies. De meeste paarden die dit onderzoek moeten ondergaan accepteren dit goed, maar voor het gemak van zowel dier als eigenaar wordt vaak besloten het paard voor het onderzoek licht te sederen.

Als endoscopie alleen te weinig informatie oplevert, wordt het onderzoek aangevuld met een bronchoalveolaire lavage, het BAL-onderzoek. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een Bronchoalveolaire Lavage (BAL)-katheter. Dit is een rubberen slang die via de neus tot diep in de longen wordt gebracht. Vervolgens wordt de long met een onschadelijke vloeistof gespoeld. De cellen die vervolgens uit deze vloeistof worden gehaald, worden onder een microscoop bekeken, waarna een behandelplan voor het paard wordt opgesteld. Het gaat hierbij met name om de mate van allergie die uit het spoelsel naar voren komt en niet om mogelijke bacteriële infecties.Voor meer informatie over het BAL-onderzoek klik dan hier.

Als er inderdaad een allergische longaandoening bij uw paard is vastgesteld is het vaak van belang dat de huisvesting wordt aangepast, in deze brief leest u hiervoor een aantal tips en nog wat aanvullende informatie.

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website