Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact
Vruchtbaarheid is bij melkkoeien al jaren een belangrijke reden om dieren “op te ruimen”: dieren worden niet meer drachtig, of verwerpen een kalf en zijn daarom niet meer geschikt om aan te houden. Slechte of suboptimale vruchtbaarheid als individueel probleem of als bedrijfsprobleem is echter vaak wel (goed) te behandelen.
Met behulp van gegevens uit de MPR (zie ook “bedrijfsbegeleiding”) kunnen we zien hoe het met de vruchtbaarheid van de koeien op een bedrijf gesteld is. We kijken dan met name naar de (verwachte) tussenkalftijd (TKT), aantal inseminaties per geïnsemineerde koe/pink en de (verwachte) afklafleeftijd van de vaarzen (VALVA). Het is wel belangrijk dat u als veehouder (samen met ons) bepaalt wat u een optimale tussenkalftijd en afkalfleeftijd van de vaarzen vindt. Economisch is daarbij niet altijd hetzelfde als optimaal, een ALVA van 22 maanden kan (zeker met de huidige fosfaatregelgeving) economisch weliswaar gunstig zijn, maar past lang niet bij alle veehouders en managementsystemen. Voor een tussenkalftijd van 380 dagen geldt eigenlijk precies hetzelfde.
Als u als veehouder niet tevreden bent over één of meer van de vruchtbaarheidskengetallen, kunnen we verder gaan kijken naar de oorzaken.
Als er te veel inseminaties nodig zijn om de koeien drachtig te maken, gaan we met name kijken wanneer dieren geïnsemineerd worden en welke dieren specifiek te veel inseminaties nodig hebben. We kunnen daarna besluiten om dieren lichamelijk te onderzoek of algemene vruchtbaarheidstips te geven.
Als de tussenkalftijd te lang is, maar er niet per se te veel inseminaties nodig zijn om koeien drachtig te krijgen, kunnen er verschillende oorzaken zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:
Het is dus heel belangrijk om eerst de cijfers goed te bestuderen voordat we een plan van aanpak maken. Soms is een enkele keer ingrijpen alweer voldoende voor een goed resultaat. Soms is langer begeleiden nodig.
Bij de vruchtbaarheidsbegeleiding kunnen wij voor u (nadat we samen de doelen vastgesteld hebben) ook bijhouden welke dieren wanneer rectaal onderzocht moeten worden om een optimaal resultaat te behalen. Vaak is het makkelijk om dan een standaard dag en tijd af te spreken (bijvoorbeeld iedere twee of juist vier weken) waarop wij koeien komen “voelen”.
Een vruchtbaarheidsprobleem bij het individuele dier is totaal anders dan een bedrijfsprobleem. Meestal gaat het om dieren die niet tochtig gezien worden, maar ook bij dieren die te vaak geïnsemineerd zijn zonder resultaat kunnen we vaak veel meer betekenen dan mensen denken.
We voeren eigenlijk altijd een rectaal onderzoek uit bij dieren die niet tochtig gezien worden, de meest voorkomende oorzaken zijn:
Een ander probleem is als dieren wel tochtig zijn, maar na herhaaldelijke inseminatie niet drachtig worden. Ook dan is een lichamelijk onderzoek noodzakelijk, soms is sprake van een afwijkende bouw van het reproductie-apparaat:
Het is belangrijk om op tijd te signaleren dat een dier te veel inseminaties nodig heeft, zodat dieren niet al te ver uitlopen. Een dier dat voor de vierde keer geïnsemineerd moet worden, kunt u beter aanbieden op het moment dat u de voortocht signaleert. We kunnen dan nog vlak voor de vierde inseminatie ingrijpen om de kans op een dracht te vergroten.
Als u vragen heeft over de vruchtbaarheid van koeien op uw bedrijf, of als u problemen bemerkt bij individuele koeien, kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.
Bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur, van maandag tot en met zaterdag van 8:00 uur tot 9:00 uur, onze landbouwhuisdierenartsen zitten dan klaar om u te woord te staan (telefoonnummer: 0488-482900, optie 1: landbouwhuisdieren).
Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900 (optie 1, landbouwhuisdieren).