Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Vliegenbestrijding

Het weideseizoen is een mooie periode wanneer de koeien weer hele dagen kunnen genieten van warme zon en groen gras. Helaas brengt het weideseizoen naast veel voordelen ook één groot nadeel met zich mee, namelijk vliegen en insecten. Een goede vliegenbestrijding is erg belangrijk om de kans op ziektes te voorkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat koeien die last hebben van vliegen, 25 minuten tot wel 4,5 uur minder grazen per dag dan dieren die geen last hebben van vliegen. Dit heeft tot gevolg dat dieren minder produceren of (bij jongvee bijvoorbeeld) minder groeien of zelfs gewicht verliezen.

Daarnaast wordt de bacterie die zomerwrang veroorzaakt (Trueperella pyogenes) verspreid door een vlieg. Ook andere ziekteverwekkers (staphylococcus aureus, besmettelijke oogontstekingen (houw) en schmallenberg en blauwtong bijvoorbeeld) kunnen overgebracht worden door vliegen en muggen. Het is dus van groot belang om, zowel op stal als in de weide, te zorgen voor goede vliegenbestrijding.

Goede vliegenbestrijding kan veel problemen bij dieren voorkomen en is in dit seizoen dus heel belangrijk. Er zijn verschillende manieren om insecten te bestrijden, zie voor de meest gebruikte middelen het schema hieronder.

Middel
Deltanil (Pour-on)
Clik (Pour-on)
Auriplak (Oorflappen)
Neocidol (wassen)
Diersoort
rund/schaap
schaap
rund
schaap
Beschermingsduur
7 weken
16 weken
4 maanden
6 weken

Voor de kosten kunt u contact opnemen met onze dierenartsen via 0488 48 29 00.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde

Geboortehulp

Doorgaans kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. In sommige gevallen wil het echter niet lukken en is extra hulp nodig.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde 2

BBP & BGP

De veehouder is volgens de wet verplicht om zelf contact op te nemen met de dierenarts om een BBP en BGP te laten opstellen.

Koe – Lingehoeve Diergeneeskunde 4

Noodslachting

Een noodslachting is nodig wanneer het dier niet vervoerd mag worden maar is geschikt is voor consumptie.

Uier – Lingehoeve Diergeneeskunde 1

Uiergezondheid

Uiergezondheid blijft in Nederland een belangrijke afvoerreden van melkkoeien.

Rund – Lingehoeve Diergeneeskunde

Nieuwsbrieven

Hier vindt u een versie van onze laatste en eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Actueel

Uw dier in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).

 

Doorzoek de website