Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Keizersnede

Soms kan een kalf niet via de natuurlijke weg geboren worden en zal het een keizersnede uitgevoerd moeten worden. Dit kan gebeuren omdat het kalf simpelweg te groot is of omdat het bekken van de moeder niet groot genoeg is. Af en toe komen er ook andere afwijkingen voor, zoals slechte ontsluiting van de baarmoedermond waardoor een natuurlijke verlossing niet mogelijk is.

Bij sommige runderrassen, zoals Belgisch wit-blauw en verbeterd roodbont, komt het veel vaker voor dat het kalf te groot is. We doen bij dieren van die rassen dus vaker een keizersnede.

Een keizersnede wordt bij koeien altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en gebeurt in bijna alle gevallen bij het staande dier. De koe wordt gewassen, geschoren en verdoofd en het operatiegebied wordt steriel gemaakt. Na de extractie van het kalf worden de baarmoeder, buikholte en spieren gehecht met oplosbaar hechtmateriaal, waarna de huid met een onoplosbare draad gesloten wordt. Bij een keizersnede worden de buikholte en baarmoeder geopend, de dieren worden na deze ingreep altijd met antibiotica behandeld.

Op tijd hulp inroepen

Hoe sneller de beslissing genomen kan worden om een keizersnede uit te voeren hoe groter de kans dat zowel het kalf als de koe het overleven. Vaak is kijken alleen niet voldoende om vast te stellen of het dier aan het kalven is. Sommige vleeskoeien laten slecht zien dat het afkalfproces begonnen is. Zodoende kan op basis van ontsluiting worden vastgesteld hoe ver het proces vordert. Bij spoedgevallen kunt u 24/7 contact opnemen via 0488 48 29 00.

De zorg voor de koe na afkalven

Goede verzorging na het afkalven zorgt dat een koe beter opstart en minder risico loopt op aandoeningen als (slepende) melkziekte. Het is vooral belangrijk dat een koe voldoende water drinkt na het afkalven. Bied het water onbeperkt aan en zorg dat het niet te koud is. Soms kan het helpen om wat vruchtwater op te vangen en in het drinkwater te doen: koeien die net gekalfd hebben, zijn gek op de geur en smaak van vruchtwater.

Koeien die absoluut niet willen drinken, kunt u beter drenchen (met een slang water in de pens pompen).
Geef dieren met koude oren en dieren die risico lopen op melkziekte ook altijd een calciumpil. Gebruik dit in pil vorm, geen drank, dieren met calciumtekort verslikken zich makkelijk en dat kan een zware longontsteking veroorzaken, die vaak slecht te behandelen is!

Na een zware verlossing kan het verstandig zijn om een pijnstiller te geven. Dieren gaan dan veel beter eten en herstellen sneller. De investering verdient zichzelf eigenlijk altijd terug, omdat dieren beter opstarten en minder problemen hebben als ze voldoende voer opnemen na het afkalven.

De zorg voor het kalf na de geboorte Kalf - Lingehoeve Diergeneeskunde

Een gezond kalf gaat na een paar minuten zelf rechtop liggen en tilt de kop op. Na maximaal een uur probeert het zelf te staan en is de ademfrequentie maximaal 50/minuut. Kalveren die slomer zijn, of onafgebroken blèren, kunnen verzuurd zijn door een zwaar/lang geboorteproces. Verzuring kan dodelijk zijn voor een kalf en verzuurde dieren hebben vaak enorm veel baat bij een infuus met bicarbonaat om de verzuring op te heffen, neem voor zo’n infuus contact met ons op (0488-482900).

Geef een kalf liefst binnen een uur drie tot vier liter eerste biest, de opname van antistoffen via de darmwand is optimaal in de eerste zes uur na de geboorte.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde

Geboortehulp

Doorgaans kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. In sommige gevallen wil het echter niet lukken en is extra hulp nodig.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde 2

BBP & BGP

De veehouder is volgens de wet verplicht om zelf contact op te nemen met de dierenarts om een BBP en BGP te laten opstellen.

Koe – Lingehoeve Diergeneeskunde 4

Noodslachting

Een noodslachting is nodig wanneer het dier niet vervoerd mag worden maar is geschikt is voor consumptie.

Uier – Lingehoeve Diergeneeskunde 1

Uiergezondheid

Uiergezondheid blijft in Nederland een belangrijke afvoerreden van melkkoeien.

Rund – Lingehoeve Diergeneeskunde

Nieuwsbrieven

Hier vindt u een versie van onze laatste en eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Actueel

Uw dier in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).

 

Doorzoek de website