Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact
In Nederland worden ongeveer 12 miljoen varkens bedrijfsmatig gehouden. Bijna de helft hiervan bevindt zich in Brabant. Daarnaast kennen we in Nederland ook veel hobbyvarkens, de exacte hoeveelheid is niet bekend. Dit komt omdat bij het houden van een kleine hoeveelheid varkens een registratie niet altijd nodig is. een kleine hoeveelheid dieren Zo is de regel: iedereen die een uniek bedrijfsnummer (ubn) aanvraagt voor het houden van varkens, mag maximaal vijf volwassen dieren houden zonder registratie van het aantal dieren dat aan- en afgevoerd wordt.
Varkens die als ‘gezelschapsdier’ worden gehouden zijn vaak heel anders dan de varkens die voor de (vlees)productie worden gehouden. Over het algemeen is ook de gezondheidszorg en voeding voor deze dieren anders. Waar bedrijfsmatig gehouden varkens vaak in koppels of groepen zorg krijgen hebben hobbymatige varkens meestal individuele zorg nodig. Bovendien zijn hobbyvarkens vaak van een kleiner ras, zoals Göttinger minivarkens, hangbuikzwijntjes en Kune Kune. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor andere problemen dan grotere varkens.
Veel hobbymatig gehouden varkens zijn te zwaar, hierdoor ontwikkelen ze sneller gezondheidsproblemen. Naast gezondheidsproblemen hebben varkens vaak een roesje nodig voor een aantal veterinaire behandeling. Denk hierbij aan gebits- en klauwenverzorging). Het geven van een (lichte) sedatie is gevaarlijker bij overgewicht.
Geef minivarkens niet onbeperkt brokken en kies bij voorkeur voor een speciale minivarkensmuesli/-brok. Om te zorgen dat het varken zich niet verveelt en geen honger heeft tussen de voerbeurten door, kunt u altijd hooi en (wilgen)takken aanbieden om op te knabbelen. Let bij het voeren van snoeiafval wel altijd op dat u geen giftige planten voert.
Ook wettelijk gezien zijn er regels waar we ons aan moeten houden bij het voeren van varkens: keukenafval aan varkens voeren is verboden en ook het voeren van (varkens)vlees mag niet!
De klauwen van varkens kunnen te lang worden, met name als ze geen harde ondergrond hebben om op te lopen. Te lange klauwen kunnen een afwijkende stand van de poten veroorzaken. Een regelmatige pedicure is dus belangrijk om gezondheidsklachten te voorkomen. Zowel voor het bekappen als voor de gebitsverzorging moet een varken soms onder narcose gebracht worden, u kunt daarvoor altijd een afspraak maken met één van onze landbouwhuisdierenartsen.
Er zijn voor varkens heel veel entstoffen beschikbaar, de meeste daarvan zijn niet nodig bij hobbyvarkens. Echter raden wij de enting voor Vlekziekte ook voor hobbyvarkens aan. Vlekziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die in de omgeving voorkomt (Erysipelothrix rhusiopathiae). Varkens kunnen behoorlijk ziek worden van deze bacterie. Een antibioticabehandeling en een pijnstiller/koortsremmer helpen over het algemeen heel erg goed. Vlekziekt is een zoönose en kan dus van dier overgedragen op mensen.
Een enting tegen vlekziekte is een vrij kleine ingreep. Een basisvaccinatie bestaat uit twee entingen met vier weken tussentijd. Daarna moet de enting ieder half jaar worden herhaald. Zo is niet alleen het varken beschermd, maar lopen ook de mensen om het varken heen geen risico. Net als Vlekziekte kan is ook Schurft een zoönose en een ziekte wat regelmatig kan voorkomen bij varkens.
Wij adviseren om alle varkens minimaal twee keer per jaar te ontwormen met ofwel een oraal middel danwel een injectie. Een behandeling tegen schurft bestaat altijd uit een injectie.
Zieke varkens zijn vaak goed te herkennen aan een slechte eetlust en gedragsveranderingen. De dieren komen niet naar buiten, zijn sloom en willen soms alleen maar blijven liggen. Veel aandoeningen bij varkens zijn goed te behandelen met de juiste kuur en goede pijnstillers, zeker als er op tijd begonnen wordt met de behandeling.
Denkt u dat uw varken zich niet lekker voelt of twijfelt u? Neem dan contact op landbouwhuisdierenartsen op 0488-482900. Kies voor optie 1, landbouwhuisdieren of (indien nodig) voor optie 4, spoed.
Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900 (optie 1, landbouwhuisdieren).