Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Embryotransplantatie

U kunt bij ons ook terecht voor embryotransplantatie (ET) bij koeien. Wij hebben op dit moment één geregistreerd embryotransplantatie-team, onder leiding van dierenarts Mies Pabon.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor embryotransplantatie:

  • u wilt van een van uw eigen dieren meer (vrouwelijke) nakomelingen (zie embryo-spoeling)
  • u wilt dieren aankopen, zonder de risico’s van ziekte-insleep. Denk daarbij ook aan het aankopen van genetisch zeer hoogwaardige dieren (zie embryo inzetten).
  • u heeft een dier dat niet drachtig wordt van inseminatie of dekking en u wilt dat dier toch graag drachtig krijgen (“laatste kans embryo”).

Als u meer informatie wil over de mogelijkheden voor ET bij uw koe(ien) neem dan gerust contact op met onze praktijk (bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van 8:00 u -9:00 u).

Als u nieuwe dieren wilt toevoegen aan uw koppel zonder de risico’s van ziekte-insleep, dan is het inzetten van embryo’s een mogelijkheid.
U kunt dan bijvoorbeeld embryo’s aankopen uit een koefamilie waar u graag nakomelingen van hebt. Bovendien is het importeren van levend vee uit het buitenland vaak lastig, terwijl het importeren van embryo’s relatief makkelijk is. Zo kunt u dus ook vanuit het buitenland (denk bijvoorbeeld ook aan Amerika, Canada of Australië) genetisch hoogwaardige dieren krijgen.

Als u embryo’s aankoopt, worden die doorgaans bevroren (in vloeibare stikstof) geleverd. U kunt de embryo’s thuis in een stikstofvat bewaren tot u ze laat inzetten. U kunt er ook voor kiezen om uw embryo’s (kosteloos) bij ons op te slaan in een stikstofvat. Zo kunt u de embryo’s bewaren tot u een geschikte draagmoeder-koe hebt.

Embryo inzetten

Het inzetten van een embryo is een vrij kleine “ingreep”, die te vergelijken is met kunstmatige inseminatie. Het inzetten van een embryo vindt echter niet plaats tijdens de tocht, maar zeven dagen later. Bovendien wordt het embryo wat dieper in de baarmoeder geplaatst dan sperma.
Voordat het embryo ontdooit kan worden, moet de draagmoeder rectaal onderzocht worden. We controleren dan of de koe inderdaad zeven dagen eerder tochtig geweest is en of het geslachtsapparaat gezond is. Als de koe (of pink) geschikt is als draagmoeder, wordt het embryo ontdooid en (onder rectale begeleiding) ingezet.

Als u meer informatie wil over de mogelijkheden om embryo’s in te zetten bij uw koeien, neem dan gerust contact op met onze praktijk (bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van 8:00 u -9:00 u).

Embryo-spoeling

Het spoelen van koeien voor de winning van embryo’s gebeurt niet alleen door KI-organisaties of bij koeien waarvoor interesse is vanuit KI-organisaties. Ook het spoelen van koeien voor “eigen gebruik” van de embryo’s is goed mogelijk en lang niet altijd een enorme investering!

Een koe uit een goede familie, die altijd goed en probleemloos geproduceerd heeft, daarvan wil toch iedereen meer dochters op stal?Een koe die mogelijk gespoeld gaat worden voor de winning van embryo’s wordt altijd eerst rectaal onderzocht om te controleren of ze goed in cyclus is. Daarna krijgt ze gedurende een aantal dagen een kuur met hormonen, waardoor ze een verhoogd aantal eisprongen krijgt als ze tochtig is. De hormonen mag u als eigenaar zelf toedienen.
Als de koe tochtig is, moet ze twee keer geïnsemineerd worden om de kans op bevruchting van de eicellen zo groot mogelijk te maken.
Zeven dagen na de tocht moet de koe gespoeld worden. Dit gebeurt met speciale vloeistof, die na het spoelen gezeefd en met de microscoop onderzocht wordt. De embryo’s zijn nog niet met het blote oog zichtbaar.De gewonnen embryo’s (gemiddeld vijf bij spoeling van een koe, zes bij vaarzen) kunnen nadat ze gewassen en beoordeeld zijn, direct bij andere koeien ingezet worden. Embryo’s die niet direct ingezet worden, kunnen worden ingevroren, zodat ze later ingezet kunnen worden.De donor-koe krijgt na het spoelen altijd hormonen om de baarmoeder schoon te maken en de normale cyclus weer op gang te krijgen.

Laatste kans embryo

Sommige koeien worden, ondanks herhaald insemineren (en in veel gevallen een regelmatige cyclus), gewoon niet meer drachtig. Als een koe er te lang over doet om weer drachtig te worden, kan de neiging ontstaan om het dier “bewust gust” te houden en te accepteren dat er geen nieuw kalf meer zal komen. Echter, dat houdt in dat de koe eerder dan gewenst afgevoerd wordt op grond van de vruchtbaarheidsproblemen. En dat betekent dat er eerder dan gepland (en mogelijk eerder dan noodzakelijk) weer een vervangende vaars aan de melk moet komen.

De kosten voor het afvoeren van een koe die verder goed is, puur omdat zij niet drachtig wordt, zijn dus relatief hoog.

Voor een deel van de koeien die met insemineren (en zelfs met natuurlijke dekking) niet drachtig worden, is er nog een oplossing: een laatste-kans-embryo.
Het embryo wordt een week na de tocht direct in de baarmoeder geïmplanteerd. Genetisch is het embryo niet verwant aan de moeder, waardoor erfelijke vruchtbaarheidsproblemen niet langer meespelen. Bovendien hoeft er geen eisprong plaats te vinden bij de koe, het eitje hoeft niet bevrucht te worden en de (relatief lange) weg via de eierstokken naar de baarmoeder hoeft ook niet afgelegd te worden.
Bij koeien die mogelijk een vergroeiing aan één of beide eierstokken hebben, is het inzetten van een embryo dus ook nog een goede optie!

Kortom: er is bij koeien die (plots) niet meer drachtig worden dus nog wel de mogelijkheid om drachtig te worden van een embryo.

U koopt het embryo bij inzetten, dus als de koe drachtig wordt van het embryo, is het kalf bij de geboorte van u. Uiteraard kiezen wij daarom voor embryo’s die de genetische potentie hebben om een “goede boeren-koe” te worden!

Als u meer informatie wil over de mogelijkheden om een laatste kans embryo in te zetten bij uw koe, neem dan gerust contact op met onze praktijk (bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van 8:00 u -9:00 u).

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde

Geboortehulp

Doorgaans kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. In sommige gevallen wil het echter niet lukken en is extra hulp nodig.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde 2

BBP & BGP

De veehouder is volgens de wet verplicht om zelf contact op te nemen met de dierenarts om een BBP en BGP te laten opstellen.

Koe – Lingehoeve Diergeneeskunde 4

Noodslachting

Een noodslachting is nodig wanneer het dier niet vervoerd mag worden maar is geschikt is voor consumptie.

Uier – Lingehoeve Diergeneeskunde 1

Uiergezondheid

Uiergezondheid blijft in Nederland een belangrijke afvoerreden van melkkoeien.

Rund – Lingehoeve Diergeneeskunde

Nieuwsbrieven

Hier vindt u een versie van onze laatste en eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Actueel

Uw dier in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).

 

Doorzoek de website