Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Dubbele hoektanden

Dubbele hoektanden, ofwel Persisterende gebitselementen is de aanwezigheid van dubbele hoektanden in het gebit. Dubbele hoektanden kunnen zowel bij honden als katten voorkomen.

Vanaf de leeftijd van drie maanden begint het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit. Dit kan tot een leeftijd van zeven tot twaalf maanden duren. Het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit is een natuurlijk proces. De tanden en kiezen van het blijvende gebit gaan op een leeftijd van drie tot zeven maanden groeien en duwen daarbij tegen de wortels van de tanden en kiezen van het melkgebit. De wortels van het melkgebit lossen hierdoor op en het melkgebit valt uit.

Het kan echter gebeuren dat er dubbele tandjes in het gebitje aanwezig zijn: een melkhoektandje en een blijvende hoektand. Het melkhoektandje blijft te lang in de kaak zitten. We noemen dit een persisterende hoektand. Het ontstaat doordat de wortel van de melkhoektand niet genoeg wordt opgelost.

Genetisch bepaald

Persisterende tanden komen in het geval van honden vooral voor bij kleine hondenrassen en ook vaak binnen een bepaalde lijn. Dit verschijnsel zien we het meest bij de onderhoektanden, bovenhoektanden en snijtanden. Bij de kiezen komt het zelden voor. Dierenartsen constateren dubbele tanden vaak bij een controleonderzoek zoals vaccinatie.

Problemen door dubbele hoektanden

Vaak hoopt voedsel zich op tussen deze twee tanden, dit zorgt voor het ontstaan van tandplak.  Hierdoor kan de blijvende hoektand worden aangetast. Tevens kan de melkhoektand ervoor zorgen dat de blijvende hoektand in een verkeerde stand wordt gedrukt. Zodoende kunnen er problemen ontstaan met het sluiten van de bek of met het kauwen van eten.

 

Behandeling

De behandeling is een lastige klus dat met geduld en precisie moet worden uitgevoerd. Eventuele complicaties die snel kunnen optreden is het beschadigen van de blijvende hoektand, beschadigen van de tandglazuur of het breken van de wortels waardoor makkelijk restanten kunnen achterblijven.

Het is dus van belang om regelmatig in het mondje te kijken. Dit geldt vooral in het eerste half jaar. Er is een regel die luidt: Twee elementen (melk en permanent) van hetzelfde type behoren niet voor te komen op dezelfde plaats op hetzelfde moment in de zelfde mond.
Indien er dubbele tandjes staan, neem dan contact met ons op. De dierenarts zal beoordelen of het verwijderen van de dubbele tandjes op dat moment noodzakelijk is.

Wisselen van tanden

Hond Doorkomen melkgebit Doorkomen blijvend gebit
Snijtanden 3-4 weken 3-5 maanden
Hoektanden 3-5 weken 5-7 maanden
Kiezen (premolaren) 4-12 weken 4-6 maanden
Grote kiezen (molaren) 4-7 maanden
Kat Doorkomen melkgebit Doorkomen blijvend gebit
Snijtanden 3-4 weken 3-4 maanden
Hoektanden 3-4 weken 3-5 maanden
Kiezen (premolaren) 5-6 weken 4-5 maanden
Grote kiezen (molaren) 5-12 maanden

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website