Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Scintigrafie

Bij scintigrafie of nucleaire diagnostiek wordt er radioactief materiaal toegediend. Vervolgens wordt met een scanner gezocht naar plaatsen waar dit materiaal zich overdreven sterk ophoopt. Dat zijn vaak de plekken waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. Scintigrafie is vooral handig voor plaatsen waar moeilijk röntgenfoto’s of echo’s gemaakt kunnen worden of waar het niet lukt om de pijn te lokaliseren.

Deze techniek biedt zeer veel mogelijkheden en voordelen voor het stellen van onder andere een orthopedische diagnose of schildklierproblemen bij dieren. De afdeling Gezelschapsdieren gebruikt scintigrafie voor twee belangrijke onderzoeken.

Schildklierscintigrafie bij kat en hond

Bij katten van tien jaar en ouder komt een aandoening voor die bekend staat onder de naam hyperthyreoïdie. Dit houdt in dat er teveel schildklierhormoon wordt geproduceerd door een ontaarding van een of beide schildklieren. Deze ontaarding is bijna altijd goedaardig. De overmaat aan schildklierhormoon leidt ertoe dat de stofwisseling van de kat sneller gaat werken en een aantal organen, zoals hart en nieren, zwaarder belast worden. Voor de behandeling van hyperthyreoïdie is het belangrijk te weten of de schildklier(en) echt te hard werken en waar het overactieve weefsel zich precies bevindt. Dit wordt zichtbaar gemaakt door het inspuiten van een radioactieve stof.

Bij honden komt een te hard werkende schildklier niet zo vaak voor. Wel worden honden regelmatig verdacht van een schildklier die juist te langzaam werkt. Dit noemen we hypothyreoïdie. Ook deze diagnose is te stellen met scintigrafie. Het schildklierweefsel zal dan juist minder goed te zien zijn.

Voor scintigrafie behandeling van uw kat verwijzen wij u graag door naar onze website schildklierkat.nl

Botscintigrafie bij de hond

Scintigrafie kan zeer minimale botveranderingen waarnemen die de oorzaak kunnen zijn van kreupelheid bij de hond. Met scintigrafie kan een botverandering van 2% worden gezien, terwijl een röntgenopname slechts botveranderingen van groter dan 40% weergeeft. De ingespoten radioactieve stof zal zich daar ophopen waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. Als de oorzaak buiten het bot ligt, dan zal er scintigrafisch een normaal beeld te zien zijn. Er kan dan worden onderzocht of de hond een afwijking heeft aan de weke delen (weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten, of in de ruimtes daartussen bevinden). Bij een zogenaamde weke delen scan wordt de hond reeds na vijf minuten gescand. Van de weke delen kunnen echter slechts enkele opnamen worden gemaakt omdat het radioactieve stofje snel uit de weke delen verdwijnt.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website