Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Endoscopie

Bij endoscopie wordt gebruik gemaakt van een slang met een kleine camera aan het einde, die wordt ingebracht in het dier. Met deze techniek kunnen we bepaalde delen van het dier beter in beeld brengen. Denk hierbij aan de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (gastroscopie), de dikke darm (colonscopie), de luchtpijp en bronchiën (bronchoscopie), de neusholtes en keel (rhinoscopie), gewrichten (artroscopie) en de buikholte (laparoscopie).

Voor endoscopie moet uw dier altijd onder narcose worden gebracht. Daarna wordt de camera via de bek in de slokdarm of in de luchtpijp ingebracht. Bij scopie van de dikke darm gaat de camera via de anus en bij rhinoscopie via een neusgat naar binnen. We krijgen op deze manier een goed overzicht van de binnenkant van deze organen.

Afwijkingen zoals verdikkingen of onregelmatigheden in het weefsel worden zo in beeld gebracht, waarbij we gelijk een goede indruk krijgen van de exacte locatie en de uitgebreidheid. Bovendien kunnen we via deze weg gelijk biopten nemen, ook als het weefsel er met het blote oog niet afwijkend uit ziet.

Laparoscopie

Bij laparoscopie worden twee kleine gaatjes gemaakt in de buikwand. Door het ene gaatje wordt de camera naar binnen gebracht en door het andere gaatje het instrumentarium. Vervolgens wordt de buik met lucht opgeblazen. Hierdoor hebben we een uitstekend overzicht van de buikholte en alle organen die erin liggen. Deze methode wordt vooral gebruikt voor de laparoscopische sterilisatie. Het grote voordeel van deze manier van steriliseren is duidelijk overzicht en de kleine gaatjes die gemaakt worden. Zodoende heeft het dier een minimum aan napijn en is dus weer heel snel hersteld na de ingreep.

Laparoscopie kan ook worden ingezet voor het vastzetten van de maag aan de buikwand, bij hondenrassen die een groter risico lopen op een maagkanteling. Het verwijderen van een niet ingedaalde testikel (binnenbal) via deze weg is eveneens mogelijk. Verder kunnen we via laparoscopie een indruk krijgen van processen in de buik die bijvoorbeeld met de echo zijn gezien en waarvan niet duidelijk is of het verwijderen hiervan mogelijk is. Via deze weg kunnen we de exacte plek in beeld brengen en inschatten hoe uitgebreid het proces is. Ook vergroeiingen met andere organen en kleine uitzaaiingen in lever en milt kunnen worden vastgesteld. Zo kunnen we veel beter voorspellen of een uitgebreide operatie nog zinvol is.

Artroscopie

Is een mooi alternatief voor het chirurgisch openen van een gewricht. Via de ene kant gaat de camera in het gewricht naar binnen, via de andere kant het instrumentarium. Ook hier is het uitstekende overzicht een groot voordeel ten opzichte van de klassieke gewrichtsoperatie. Via deze methode kunnen losliggende botstukjes en loshangende kraakbeenflappen verwijderd worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het los processus coronoideus in de elleboog (LPC) en osteochondrose dissecans (OCD) in elleboog en schouder. Doordat er minder trauma wordt aangebracht, is de kans op het ontstaan van artrose in het behandelde gewricht ook duidelijk kleiner dan bij klassieke gewrichtsoperaties. Daarnaast is de revalidatie ook een stuk vlotter dan na een klassieke gewrichtsoperatie. Overigens is artroscopie niet voor ieder gewricht geschikt.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website