Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Ziekte van Calvé Legg Perthes

De ziekte van Calvé Legg Perthes is een aandoening van de heupkop die met name bij kleine rassen voorkomt. Hierbij sterft de heupkop langzaam af. De oorzaak is waarschijnlijk een storing in de bloedvoorziening van de heupkop met als gevolg dat er te weinig voedingsstoffen komen in het botweefsel en kraakbeen. Het uiteindelijke resultaat is een ernstig misvormd heupgewricht waar het dier veel pijn aan heeft

Symptomen:
  • Veel pijn aan één of beide achterpoten, dit valt op door veel likken/bijten in de buurt van de heup. Ook kan de pup grommen bij aanraking op deze plek.
  • Later ook kreupelheid aan één of beide achterpoten met eventueel al slechtere bespiering rondom de heup.
  • Vaak jonge (4-12 maanden) kleine honden (Toy-breeds en terriërs)

Diagnose

Naast het lichamelijk onderzoek dient er ook een röntgenfoto gemaakt te worden om de diagnose te stellen. In een vroeg stadium valt alleen ontkalking van de heupkop op, later zal ook een misvormd heupgewricht zichtbaar zijn.

.

 

Behandeling en prognose
 

De beste behandeling is het operatief verwijderen van de heupkop middels heupkopresectie. Hierdoor wordt de oorzaak van de pijn en irritatie verwijderd. De geopereerde heup zal nooit zo goed functioneren als een normaal heupgewricht maar in de meeste gevallen is het voldoende om het dier weer een normaal leven te kunnen bieden.

Eventueel kan met medicatie wat gedaan worden om de pijn en ontsteking in het gewricht te onderdrukken, maar de oorzaak blijft bestaan.

Er lijkt een erfelijke component te spelen in de overdracht van deze ziekte. Hierdoor adviseren wij ook om niet meer met de ouder dieren te fokken.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website