Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Voorste Kruisbandlaesie (VKL)

In de knie zitten twee banden die kruislings tussen scheen- en dijbeen gespannen zitten. Bij een plotselinge verkeerde beweging kan de voorste kruisband scheuren en ontstaat er een voorste kruisbandlaesie, ook wel bekend als de ‘voetbalknie’. Hierna kunnen dijbeen en scheenbeen over elkaar schuiven waardoor (meestal de binnenste) meniscus, die er tussen ligt, ook kan scheuren.

We zien VKL vaker bij de Boxer en Rottweiler door o.a. de steile stand van het achterbeen en weten ook dat er een grote kans is dat de andere knie ook problemen kan krijgen. Echter kan het bij iedere hond door abrupte beweging optreden.

Symptomen:
  • Acuut hinkelen
  • Acuut op 3 poten lopen

Diagnose

De dierenarts zal eerst lichamelijk onderzoek uitvoeren met extra aandacht naar de knie. Hierbij letten we vooral op de mate van speling tussen het dijbeen en scheenbeen. Aanvullend is vaak een röntgenfoto nodig om beschadigingen aan het bot te bekijken. De kruisbanden en menisci zijn niet zichtbaar op de foto.

.

 

Behandeling en prognose
 

In enkele gevallen is een behandeling met rust en pijnstillers mogelijk. Dit is bij kleinere honden (<10kg) met een intacte meniscus. Vaak zal een operatie noodzakelijk zijn. Hierbij worden de restanten van de kruisband verwijderd en wordt bekeken of nog verdere beschadigingen zijn, zoals een kapotte meniscus. Indien de meniscus beschadigd is, dan wordt deze gedeeltelijk of geheel verwijderd. Vervolgens moet de knie gestabiliseerd worden, hiervoor bestaan meerdere technieken. Welke er wordt gekozen hangt van verschillende factoren af.

Verschillende operatie mogelijkheden:

  • Imbricatie: het kapsel van het gewricht wordt strakker tegen elkaar gehecht, zodat stabiliteit in het gewricht ontstaat. Vooral bij katten en kleinere honden (<10kg) geschikt.
  • Teugel: als extra steun wordt een onoplosbaar draad naast het gewricht geplaatst in de richting van de kruisband, als een ‘kunst-kruisband’. Ook deze techniek is vooral bij katten en kleinere honden (<10kg) geschikt.
  • Tuberositas Tibbiae Advancement rapid (TTA rapid): het voorste gedeelte (cristae) van het scheenbeen wordt ingezaagd, naar voren verplaatst en middels een kooi op deze positie gehouden. Hiermee veranderen de krachten in de knie en wordt de voorwaartse kracht opgeheven. Deze techniek gebruiken wij vaak bij honden tussen de 10-30kg.
  • Tibial Plateau Leveling Osteotomy (TPLO): hierbij wordt het bovenste deel van het scheenbeen (tibia plateau) los gezaagd, gekanteld en weer vast gezet met schroeven en een botplaat zodat het dijbeen min of meer op een plat vlak komt te rusten en wordt de voorwaartse kracht opgeheven. Deze techniek is voor alle honden mogelijk, maar het meest geschikt voor grote (>30kg) en drukke honden voor meer stevigheid.

De revalidatie na de operatie is een belangrijk onderdeel voor het herstel van de knie. Deze zullen we met u bespreken. Na 8 weken is de eind controle en zal vaak een röntgenfoto gemaakt worden om te zien of de ingebrachte implantaten nog goed zitten en de genezing voltooid is.

Ondanks de beste behandeling, zal de aangedane knie nooit meer de oude zijn, maar na de operatie functioneert de knie in 90% van de gevallen weer goed. Soms kan een eerder intacte meniscus later alsnog scheuren, waardoor een tweede operatie nodig is.
Helaas treedt de aandoening bij 40-60% van de honden na verloop van tijd ook in de andere knie op.

Ondanks dat er bepaalde rassen gevoeliger zijn, kunnen alle honden een voorste kruisbandlaesie krijgen. Wees dus altijd voorzichtig met abrupte bewegingen en ruwe spelletjes op een gladde ondergrond.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website