Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Schildklierproblemen

Problemen aan de schildklier komen bij honden en katten regelmatig voor. Het gaat dan vaak om een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). In onze kliniek behandelen we schildklierproblemen onder andere met een radioactief jodium.

Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
Schildklierproblemen komen vaak voor bij oudere katten. In de meeste gevallen komt dit voor bij oudere katten met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.  Deze schildklierproblemen worden bij de kat hyperthyreoïdie genoemd (hyper = overactief, thyroïd = schildklier).

Goedaardige schildkliertumor
De oorzaak van de snel werkende schildklier bij katten is in de meeste gevallen een goedaardige schildkliertumor, deze produceert te veel schildklierhormonen. Gelukkig is deze goedaardige tumor van de schildklier meestal goed te behandelen.

Symptomen en oorzaken

Een kat met hyperthyreoïdie wordt ook wel een schildklier kat genoemd. Bij schildklier katten is een overmaat aan schildklierhormoon aanwezig. Hierdoor gaat de stofwisseling van de kat sneller werken en worden organen zoals hart en nieren zwaarder belast. Dit kan bij katten verschillende symptomen en klachten geven. De meest voorkomende symptomen van katten met schildklierproblemen zijn:

  • zeer goede eetlust
  • vermageren ondanks die goede eetlust
  • veranderd gedrag (hyperactief)
  • veel drinken
  • veel plassen

Soms zie je ook dat katten met hyperthyreoïdie andere symptomen hebben, zoals braken, diarree, veel hijgen en slecht tegen warmte kunnen. In het begin van de ziekte zijn de symptomen nog niet zo duidelijk, waardoor het lastig kan zijn voor de eigenaar om een schildklier kat te herkennen. De kat wordt weliswaar mager, maar eet nog goed en is lekker actief.

In een ver gevorderd stadium van schildklierproblemen bij de kat zijn de symptomen ernstiger. Er is vaak sprake van een erg zieke en magere kat. De kat wil dan juist niet eten, is sloom en maakt een zieke indruk. Het kan ook zijn dat de dierenarts een verhoogd schildklierhormoon bij uw kat meet vóórdat symptomen van hyperthyreoïdie zich zich uiten. Dit is alleen maar gunstig voor de prognose van de schildklierproblemen.

Schildklier, nieren en nierproblemen
Schildklierproblemen komen vaak voor bij de oudere kat. Andere symptomen die vaak voorkomen bij oudere katten zijn symptomen van nierproblemen, ook wel nierfalen genoemd. Schildklier katten hebben een overmaat aan schildklierhormoon in hun bloed, geproduceerd door de goedaardige schildkliertumor. Door deze overmaat aan schildklierhormoon worden de nieren beter doorbloedt. Hierdoor kunnen nierproblemen worden gemaskeerd. Om erachter te komen of de kat last heeft van nierproblemen is een bloedonderzoek nodig.

Hoge bloeddruk en hyperthyreoïdie
Hyperthyreoïdie gaat soms gepaard met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan onder andere blindheid veroorzaken bij de kat. Als de bloeddruk van de kat na meerdere keren meten te hoog is, moet dit - vaak levenslang - worden behandeld. Dit is aanvullend op de behandeling van hyperthyreoïdie.

Diagnose en behandeling

Er zijn vier manieren (medicijnen, voeding, operatie en radioactief jodium) om een schildklier kat te behandelen, waarvan de behandeling met radioactief jodium wereldwijd als beste therapie wordt gezien. In overleg met uw dierenarts wordt de meest geschikte behandeling voor uw kat en uw situatie gekozen.

Voor meer informatie over de behandeling met radioactief jodium verwijzen wij uw graag naar onze website: www.schildklierkat.nl 

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website