Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Plaskater

Een plaskater is een kater met een plasbuisverstopping. Deze aandoening zien we overwegend bij katers door een steeds smaller wordende plasbuis. De verstopping ontstaat dikwijls door een propje/steentje van kristallen en/of ontstekingsmateriaal.

De symptomen zijn erg belangrijk om te herkennen, omdat dit “plasprobleempje” levensbedreigend kan zijn!

  • Veel  in pershouding zitten, zonder het zien van urine (of enkel een paar druppeltjes)
  • Onophoudelijk aan penispunt likken
  • Klagelijk mauwen
  • Ongemakkelijk op zij liggen
  • En wat minder specifiek: sloomheid, in hoekje zitten, niet willen eten, overgeven

DiagnoseDeze symptomen kunnen ook passen bij een blaasontsteking, hetgeen wel vervelend is, maar niet levensbedreigend. Alleen bij de dierenarts kan onderscheid worden gemaakt door te voelen naar de grootte van de blaas. Bij een blaasontsteking is de blaas klein en verkrampt, terwijl bij een verstopping de blaas juist groot is.

Behandeling en prognoseZoals eerder vermeld is een verstopping zeker een spoedgeval. De blaas kan redelijk wat druk verwerken, maar de nieren die de urine produceren komen erg onder druk te staan. Hierdoor kunnen ze hun taak niet voldoende uitvoeren en kunnen zij hun afvalstoffen niet kwijt. Als deze situatie lang genoeg bestaat kan de patiënt hierdoor zelfs overlijden.
De behandeling bestaat uit het inbrengen van een katheter in de urinebuis, zodat passage weer mogelijk is. Dit is niet altijd makkelijk wanneer kristallen erg vast zitten in de plasbuis.
Katten zullen een lichte narcose moeten krijgen, omdat zij dit anders niet toelaten. Ook krijgt de patiënt infuus om de vochtbalans weer op peil te brengen en/of bij ernstig nierfalen de nieren te spoelen.
Afhankelijk van de ernst van de verstopping en het nierfalen blijft de patiënt een paar dagen opgenomen in de praktijk. In deze tijd zal in ieder geval een verblijfskatheter worden ingebracht, infuus worden gegeven en urine onderzoek worden gedaan. Pas als de patiënt heeft laten zien dat hij na verwijdering van de katheter weer kan plassen, dan mag deze naar huis.
NabehandelingDieet: Katten met kristallen in de urine zullen een dieet moeten volgen die de kristallen oplossen.Water; Stiumulatie van wateropname is belangrijk, hierdoor zal de urine meer verunnen waardoor er minder kans is op vorming van propjes/ steentjes (denk hierbij aan stromend water of vloeibare voeding met eventueel extra water er doorheen).Medicatie: Afhankelijk van de pijnlijkheid en eventuele infectie wordt er nog pijnstiller en/of antibiotica meegegevenIn ernstige en steeds terug komende verstoppingen kan een penisamputatie overwogen worden. Naar deze oplossing zal niet snel gegrepen worden, maar in sommige gevallen zal dit noodzakelijk zijn. Als de operatie succesvol is, dan is het risico op verstopping post-operatief zeer klein.
Let wel op: Een verstopping kan meer dan één keer voorkomen, vooral in de periode dat het dieet nog aan moet gaan slaan. Houdt uw kat in de gaten! Mocht uw kat weer de zelfde verschijnselen vertonen, bel dan altijd de dierenarts.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website