Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Patella luxatie

Patella luxatie betekent dat de knieschijf (patella) te los zit. De knieschijf hoort in het midden van het kniegewricht te liggen, maar bij een patella luxatie glipt hij uit de groeve (trochlea).

Deze aandoening komt veel voor bij kleine hondjes zoals Chihuahua’s, Boomers en Jack Russel terriërs. We zien het soms ook bij katten en grotere honden zoals de Retrievers.

De oorzaak is te vinden in de bouw van de poten (kromme pootjes waardoor de aanhechting van de knieschijfpees te ver naar binnen/buiten zit, ondiepe groeve en/of afwijkend kapsel). De patella kan naar de binnenzijde van de knie schieten (mediale vorm) en naar de buitenzijde (laterale vorm).

Symptomen:
  • Op het moment dat de knieschijf uit de groeve schiet, gaat de kat of hond hinkelen of mank lopen.

De luxatie is in verschillende graden onderverdeeld:

  1. De knieschijf is te luxeren, maar schiet vanzelf weer terug naar de juiste positie
  2. De knieschijf luxeert regelmatig, maar schiet ook vanzelf weer terug
  3. De knieschijf is continue geluxeerd, maar is nog in de juiste positie te duwen.
  4. De knieschijf is continue geluxeerd en is niet of nauwelijks in de juiste positie te duwen.

Diagnose

In principe wordt de diagnose gesteld door middel van het lichamelijk onderzoek maar het is uiteraard mogelijk om röntgenfoto’s te maken om te kijken in hoe verre er artrose is opgetreden.

 

Behandeling en prognose
 

Zonder behandeling wordt de aandoening alleen maar erger en kunnen er blijvende beschadigingen in het kraakbeen en bot van de knie ontstaan (artrose).

In de meeste gevallen is de beste oplossing voor een patellaluxatie een operatie. Hierbij wordt de knie dusdanig aangepast dat de knieschijf voortaan op de juiste plek blijft liggen.

De operatie bestaat vaak uit een combinatie van meerdere technieken:

  • Het uitdiepen van de groeve waarin de knieschijf ligt (throchleaplastiek).
  • Het verplaatsen van de aanhechting van de kniepees, zodat deze en de knieschijf weer mooi in één lijn boven de groeve liggen.
  • Het uitgerekte kapsel inkorten of verstevigen (teugel) en de gekrompen kant verlengen.

Niet elke hond heeft evenveel last van zijn patellaluxatie, maar bij sommige honden is het belangrijk om op jonge leeftijd al te opereren. Wij kunnen u vertellen wat voor uw hond de mogelijkheden zijn.

In 50% van de gevallen komt het probleem in allebeide knieën voor.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website