Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Luchtwegproblemen

Konijnen zijn gevoelig voor stof en tocht  en kunnen snel problemen krijgen met de luchtwegen. Een bekende vorm hiervan is besmettelijke snot, welke wordt veroorzaakt door de bacterien Pasteurella multocida en Bordetella bronchiseptica.

Symptomen:

  • niezen
  • snotneus
  • vieze pootjes door het wassen van de snotneus
  • oogontsteking met uitvloeiing of rode ogen
  • benauwdheid, moeilijker ademen
  • lusteloosheid

Diagnose en behandeling

Bij ernstige gevallen van besmettelijke snot kan een longontsteking optreden die dodelijk kan aflopen. Het komt regelmatig voor dat snot chronisch wordt en het konijn dus vaker behandeld moet worden. Veel konijnen zijn drager van de Pasteurella bacterie. Indien de weerstand van het konijn minder is, bijvoorbeeld door stress, ziekte, tocht, droogte en stof of onvoldoende ventilatie, dan steekt de infectie weer de kop op. Het is besmettelijk voor andere konijnen, maar die zullen er niet altijd ziek van worden.

De dierenarts stelt de diagnose op grond van een zorgvuldig onderzoek, inclusief het beluisteren van de longen. Voor het vaststellen van longontsteking is soms een röntgenfoto van de longen nodig. De behandeling bestaat uit antibiotica, ontstekingsremmers en indien nodig oogdruppels. Als het konijn niet eet, moet het dier gedwangvoerd worden om problemen met de darmen te voorkomen. Dit moet wel voorzichtig gebeuren met het oog op verslikken.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website