Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Chronisch hartfalen

Chronisch hartfalen, ofwel cardiomyopathie is een afwijking aan het hart. Chronisch hartfalen is een probleem dat veel voorkomt bij onze huisdieren. Er zijn dan ook verschillende soorten afwijkingen. Bij kleine honden zijn er voornamelijk problemen aan de hartkleppen, terwijl er bij de grote honden juist eerder hartspierziekten gezien worden, ofwel een te groot hart. Deze afwijkingen kunnen zowel verkregen als aangeboren zijn.

Symptomen:

  • Hoesten
  • Sneller moe, minder ver willen of kunnen wandelen
  • Snellere en zwaardere ademhaling.
  • In erge gevallen kort verlies van bewustzijn
  • Blauw verkleurde tong en slijmvliezen

Diagnose

Bij het lichamelijk onderzoek zijn er vaak al verschillende afwijkingen te zien. Tijdens dit onderzoek moet goed geluisterd worden naar het hart, om een eventuele hartruis op te sporen. Ook wordt er naar de pols, ademhaling en slijmvliezen gekeken.

Bij een vermoeden van een hartprobleem wordt meestal eerst een röntgen foto van de borstkas gemaakt. Op de foto kan worden vastgesteld of het hart vergroot is of dat er bijvoorbeeld vocht in de longen zit.

Ook in het bloed kan een hartafwijking worden gezien. Bij hartspierschade zullen er enzymen uit de hartspier in het bloed terechtkomen. Deze enzymen kunnen dan gemeten worden. Vanzelfsprekend zegt dit vrijwel niets over de oorzaak van de hartspierschade.

Bij een vergroot hart wordt meestal aanvullend onderzoek gedaan door middel van een echo. Op de echo worden onder andere de hartkleppen beoordeeld en de hartspier. Hier zal dan in de meeste gevallen een specifiekere diagnose uit volgen. De ECG kan worden gebruikt om ritmestoornissen op te sporen

Behandeling en prognose

Helaas is er voor de meeste hartaandoeningen geen curatieve therapie. Net als bij de mensen, zal het hart zelf nooit meer genezen. Het goede nieuws is dat de meeste hartaandoeningen wel goed ondersteunt kunnen worden. Er kan medicatie worden ingezet om de pompfunctie van het hart te ondersteunen. Als er vocht in de longen zit, kunnen er vochtafdrijvers ingezet worden zoals ‘plastabletten’.

De prognose is erg wisselend, afhankelijk van welke aandoening en het stadium.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website