Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking, ook wel Pyometra genoemd is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij honden. Bij elke niet gesteriliseerde teef kan een baarmoederontsteking optreden.

Symptomen:

  • Veel drinken en veel plassen
  • Koorts
  • Sloom
  • In sommige gevallen witgele tot roodbruine uitvloeiing uit de vulva

Diagnose en behandeling

Wanneer er pus uit de vulva komt is de diagnose snel gesteld. Als we de hond wel verdenken van baarmoederproblemen dan wordt er een echo of röntgenfoto gemaakt. Eventueel kan er een aanvullend bloedonderzoek worden gedaan.

De behandeling van een baarmoederontsteking is meestal om de hond te laten steriliseren. De eierstokken en de gehele baarmoeder worden vaak verwijderd. Eigenlijk spreken we dan van castreren. Zodoende kan de baarmoeder niet meer gaan ontsteken. Ook de kans op melkkliertumoren worden hierdoor eens stuk kleiner.

De hond krijgt een infuus om de opgenomen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Voor de operatie kan een screeningsbloedonderzoek worden gedaan om de nier- en leverfunctie te controleren. Vaak kan uw hond dezelfde dag nog naar huis met antibiotica en pijnstillers.

Prognose

De vooruitzichten na de operatie zijn vaak goed. Uw hond zal zich gelijk een stuk beter voelen. Als een met pus gevulde baarmoeder knapt in de buik dan krijgt de hond een buikvliesontsteking. Het is dus belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website