Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact
Een goed functionerend gebit is erg belangrijk voor paarden, pony’s en ezels. Vroeger werden tandheelkundige handelingen pas verricht op het moment dat het paard problemen liet zien. Door toegenomen kennis weten we nu dat er veel tijd verloren gaat, omdat paarden geen problemen laten zien, terwijl die er wel zijn! Tevens zijn de technische mogelijkheden in de tandheelkunde de laatste jaren sterk toegenomen. Onze paardentandarts helpt uw paard graag aan een goed functionerend gebit.
Wij proberen gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen door paarden vanaf jonge leeftijd zorg te bieden. En bestaande gebitsproblemen bij het staande paard op te lossen, zodat alle paarden goed kunnen eten en gereden kunnen worden. Om dat te bereiken zijn onze paardentandartsen (tevens paardendierenartsen) Anne Hiensch, Thera Kok en Clementine Kleintjes opgeleid om een nauwkeurig onderzoek van de paardenmond uit te voeren en volgens de laatste standaard te behandelen en te balanceren. Om te zorgen dat onze kwaliteit hoogstaand en up-to-date blijft volgen zij jaarlijks diverse cursussen en workshops in binnen- en buitenland. Daarnaast is Anne Hiensch AED, opgeleid en gecertificeerd aan de Academy of Equine Dentistry in Idaho, Verenigde Staten en NVVGP gecertificeerd.
Wij kunnen bij u aan huis het gebit van uw paard onderzoeken en behandelen. Hiervoor bent u ook welkom op onze kliniek. Zijn er röntgenfoto’s en/of extracties nodig of bent u doorverwezen door uw dierenarts of tandarts dan maken wij graag een afspraak met u op onze kliniek. Hier is een speciale ruimte ingericht om het gebit van uw paard zo comfortabel mogelijk te kunnen behandelen. Uw paard zal gesedeerd in een box staan, waarbij het hoofd in een halster wordt geplaatst dat op verstelbare hoogte kan worden gehangen. Wij kunnen vrijwel alle gebitsproblemen bij het staande paard oplossen.
Voor een goede gebitsbehandeling is een sedatie noodzakelijk. Om alle kiezen te kunnen beoordelen en te behandelen en om het gebit te kunnen balanceren. Voorin de mond behandelen wordt beter geaccepteerd, dit is echter maar een halve behandeling! Sedatie geeft ontspanning van de kaakspier, hierdoor is het minder traumatisch om de mond te openen en het is nodig voor het balanceren. Wij sederen uw paard door in het bloedvat in de hals een middel (Detomidine) in te spuiten waar uw paard suf van wordt. Uw paard zal ‘dronken’ worden, maar valt niet om. Detomidine is een zeer veilig middel, wat gerust kan worden gebruikt bij senior paarden, hele jonge paarden en zelfs bij zieke paarden. Het geeft zowel spierontspanning als een sedatie in de hersenen, waardoor het paard zich niet angstig voelt. Het werkt snel en is met ongeveer een uur weer uitgewerkt. Omdat het nog na werkt op de slokdarm en darmen mag uw paard gedurende 3 uur na een sedatie niet eten.
Een jaarlijkse gebitsinspectie en behandeling heeft natuurlijk als doel om te controleren op afwijkingen, zoals diastasen, afgebroken kiezen, open pulpa’s, parodintitis en EOTRH. Tevens om te voorkomen dat scherpe randen en punten ontstaan die het slijmvlies beschadigen en pijnklachten kunnen geven. Maar daarnaast is het zeer belangrijk om de snijtanden en kiezen zo gelijk mogelijk te laten slijten, zodat op latere leeftijd alle elementen nog in gelijke mate aanwezig zijn. Om dit te bereiken is het heel belangrijk het gebit te balanceren. Dit betekend dat ervoor gezorgd wordt dat aan het einde van de gebitsbehandeling de druk gelijkmatig wordt verdeeld over alle tanden en kiezen. Zo wordt het ontstaan van veel gebitsproblemen (bijvoorbeeld een golfgebit, diastema’s, maar ook het afbreken van stukken kies vanwege te hoge druk) voorkomen. Om het balanceren goed te doen is sedatie noodzakelijk. Als uw paard al een probleem gebit heeft, bijvoorbeeld een golf of diastasen, dan kunnen wij d.m.v. balanceren deze problemen verminderen of zelfs oplossen. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de ernst van het probleem, maar ook van de leeftijd van uw paard. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed te onderzoeken of er geen andere problemen zijn, die het zichtbare probleem veroorzaken.
Wij kunnen op de kliniek röntgenfoto’s maken van zeer hoge kwaliteit. Er kunnen foto’s gemaakt worden van de snijtanden, ruinentanden, alle kiezen en van de sinussen. Aanvullende kennis en ervaring zijn nodig voor het maken en beoordelen van een röntgenfoto van snijtanden, kieswortel en sinussen. Daarvoor bent u bij ons aan het goede adres. In sommige gevallen kunnen we aan de hand van de röntgenfoto geen definitieve diagnose stellen. In overleg met u kan dan besloten worden tot het maken van een CT.
Inmiddels weten we dat er bij paarden sprake is van veel verborgen leed. Bij EOTRH weten we dat de afwijkingen die ontstaan aan de wortel van de snijtand al veel eerder op röntgenfoto te zien zijn dan dat er aan het tandvlees afwijkingen ontstaan die wij kunnen zien. Om te voorkomen dat jouw paard onnodig pijn heeft aan zijn snijtanden is het verstandig paarden vanaf 15 jaar te screenen, door röntgenfoto’s van de snijtanden te nemen. Afhankelijk van de eventuele afwijkingen adviseren wij deze röntgenfoto’s tweejaarlijks of vaker te herhalen.
Wij zijn zeer ervaren in kiesextracties bij het staande paard. In onze speciaal hiervoor ingerichte ruimte zullen wij uw paard sederen en m.b.v. lokale verdoving de aangedane kies bij uw paard verwijderen. In veel gevallen kunnen wij dit gewoon via de mond, waarbij we met diverse tangen en geduld de kies los kunnen maken en uit de alveole verwijderen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de kroon (de bovenkant van de kies) is afgebroken lukt dit niet. Dan kunnen we de kies bereiken door een MIB (minimaal invasieve buccotomie). We maken een klein gaatje in de wang, zo groot als een 1 cent euro muntje, waardoor we diverse instrumenten naar binnen kunnen brengen. De kies wordt dan gewoon via de mond verwijderd. Uw paard zal dan bij het ophalen twee hechtingen op de wang hebben.
Soms kan het nodig zijn om snijtanden te trekken. Ook hierin zijn wij zeer ervaren. Een veelvoorkomende oorzaak is EOTRH (equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis). Dit kan bij oudere paarden voorkomen, maar wordt vaak gezien bij IJslanders van alle leeftijden. Hierbij is het soms nodig alle snijtanden te trekken. EOTRH is een zeer pijnlijk aandoening. Dit heeft als gevolg dat paarden met ernstige EOTRH vaak zonder snijtanden beter grazen dan met. Zelfs als ze net getrokken zijn! Twijfelt u over de snijtanden van uw paard? Een röntgenfoto kan uitsluitsel geven over de aanwezigheid en de ernst van EOTRH. U kunt bij ons terecht voor een uitgebreid onderzoek, advies en behandeling.
Paarden hebben een volledig andere opbouw van de kiezen dan mensen en bijvoorbeeld honden en katten. Omdat paarden tanden en kiezen hebben die aan het oppervlak jaarlijks enkele mm afslijten zou een laagje glazuur aan de bovenkant, zoals wij hebben, ook helemaal niet handig zijn. De bovenkiezen zijn breder dan de onderkiezen en om die kies toch voldoende stevigheid te geven hebben paarden twee infundibulae per kies. Dit zijn een soort bakjes van glazuur, waarvan de bodem van het bakje in de buurt zit van de wortel van de kies. Deze infundibulae horen gevuldte zijn met cement, maar helaas gaat dat nog wel eens niet helemaal goed. In sommige gevallen vult het bakje zich met voedsel en dat voedsel gaat rotten en veroorzaakt cariës. Dit noemen we infundibulaire cariës, of infundibulum necrose. In een gevorderd stadium kan dit kieswortelontstekingen en zelfs het doormidden breken van de kies veroorzaken.
Gelukkig kunnen we dit ook behandelen. We maken de infundibulae helemaal schoon en vullen deze met cement. Zo kan het proces van cariës gestopt worden en krijgt de kies zijn stevigheid terug.
In sommige gevallen kunnen we ook een wortelkanaal behandeling doen. Wil je meer informatie of denk je dat jouw paard een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, neem contact op met ons.
Paarden hebben boven hun kiezen en in hun voorhoofd een heel complex aan sinussen. Dit zijn met lucht gevulde holtes, met slijmvlies bekleed, die er oa voor zorgen dat de grote paardenschedel een beetje minder zwaar wordt, want stel je voor dat een paardenhoofd volledig uit bot zou bestaan, deze is dan niet te tillen!
Deze sinusholten kunnen door diverse oorzaken ontstoken raken. De aangedane holte vult zich dan met pus en dit geeft druk en pijn. Uiteindelijk loopt de pus via een kleine opening via de neus naar buiten. Omdat de linker en rechter sinussen door het neustussenschot gescheiden zijn krijg je een eenzijdige neusuitvloeiing. Een veel voorkomende oorzaak voor een sinusitis is een kieswortelonsteking. Van de achterste drie kiezen in de bovenkaak liggen de wortels in de maxillaire sinus en als deze kiezen ontstoken raken doet de sinus vaak mee. Per kant heeft een paard diverse sinussen, die vaak allen ontstoken raken. Met name als de sinusitis al langer bestaat vult de sinus zich met harde klonten kazige pus. Meestal gaat een sinusitis ook gepaard met een sterk penetrante stinkende lucht, die je vaak van grote afstand al kan ruiken.
Heeft je paard een sinusitis dan is het belangrijk eerst goed in de mond te laten kijken. Bij voorkeur met een dentale endoscoop (camera). Op deze manier kunnen kleine afwijkingen aan de kiezen worden opgespoord, zoals fistelkanalen en open pulpa’s. Dit kunnen afwijkingen zijn van slechts een mm groot, die toch een zeer sterke aanwijzing geven dat de betreffende kies de oorzaak is van alle ellende. Vervolgens kan met een röntgenfoto de kieswortel beoordeeld worden. In sommige gevallen geven deze onderzoeken geen diagnose en is het nodig om een CT te maken.
Om de pus uit de sinussen te verwijderen en de ontsteking te stoppen spoelen wij de sinussen m.b.v. een camera, om te controleren dat we alle pus verwijderd hebben. Om alle sinussen schoon te kunnen maken boren we een gaatje in het voorhoofd van het paard, en openen we een tussenschotje tussen twee sinussen, zodat het beter draineert en we alle sinussen met de camera kunnen bereiken. Dit geeft de grootste kans op volledig herstel. Al deze ingrepen vinden plaats bij het staande paard. Met lokale verdoving en een sedatie laten de paarden dit goed toe.
Als een ontstoken kieswortel de oorzaak is van de sinusitis kunnen wij de kies bij het staande paard verwijderen. In sommige gevallen is er een andere oorzaak voor de sinusitis, bijvoorbeeld een cyste, tumor of hematoom. Ook deze aandoeningen kunnen wij behandelen.
Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.