Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Oormijt kat

Oormijt bij katten komt regelmatig voor en hoewel goed te behandelen, is het voor het dier vaak een erg vervelende aandoening. Oortmijten zijn niets meer dan hele vervelende kleine beestjes. Meestal nestelen zij zich in de gehoorgang en voeden zich aan het oorsmeer van uw kat. Vervolgens leggen de oormijten eitjes, die komen na verloop van tijd uit en ook zij zullen zich weer voeden aan oorsmeer en dode huidcellen. Met als voornaamste symptoom: jeuk!

Om oormijt goed te behandelen, moet de cyclus worden doorbroken.

Symptomen

Al na enkele weken zullen de eerste kenmerken van oormijt zich voor doen:

  • Kop vaak scheef houden
  • Jeuk en daardoor krabben of schudden met de kop
  • Bruin tot zwarte oorsmeer
  • Stinkend oor
  • Gezwollen oorschelp met soms zelfs kleine wondjes

Veel gestelde vragen over oormijt

Wat kun je doen tegen oormijt bij uw hond of kat?

De behandeling van oormijt is relatief simpel. Zo zijn er twee mogelijkheden; een oorzalf die oormijt doodt of spot-on druppels.  Via een pipetje worden druppels van het middel in de vacht in de nek aangebracht en doorbreekt de levenscyclus van de oormijt door de volwassen mijten te doden.

Beide behandelingen zijn pijnloos en moeten vaak een aantal keer worden herhaald. Oormijt is erg besmettelijk.

Kan oormijt bij mijn hond of kat worden voorkomen?

Nee, oormijt is erg besmettelijk en kan daarom makkelijk overspringen op andere huisdieren. Het heeft ook niets te maken met slechte hygiëne zoals vaker wordt gedacht net als bij vlooien.

Tips bij oormijt

De beste tip die wij u kunnen meegeven is het grondig wassen van zowel de huid als de oren van uw huisdier. Er zijn erg goede shampoos te verkrijgen voor onze huisdieren. Als nabehandeling kan de vacht ook nog worden geborsteld.

Is uw huisdier besmet en heeft u meerdere katten en honden in huis? Behandel deze dan ook met een van bovenstaande middelen.

Let op! Oormijt gaat niet vanzelf over en moet altijd worden behandeld om een flinke ontsteking te voorkomen.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website