Endoparasieten, ook wel inwendige parasieten genoemd is een parasietsoort die leeft in het lichaam van zijn gastheer. De meest bekende endoparasiet is de worm. Wormen zijn er in veel verschillende soorten. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende endoparasieten.
Oormijt komt vaak voor, vooral bij jonge dieren. Ze leven in de gehoorgang en veroorzaken daar veel jeuk en irritatie. Door deze infectie wordt er een overmaat aan donkerbruin tot zwart oorsmeer gevormd. De gehoorgang kan uiteindelijk ernstig ontstoken raken. Wordt deze infectie niet tijdig behandeld dan kan dit leiden tot chronische oorontsteking en levenslang ongemak voor uw huisdier.
Symptomen van oormijt is vooral veel jeuk. Het dier krabt aan de oren, schuurt over de grond en schudt met de kop. Vaak komt er donkergekleurd oorsmeer uit de oren. Bij een heftige ontsteking zijn de oren vaak rood en pijnlijk bij aanraking.
Het behandelen van oormijten bestaat vooral door het gebruik van een mijtendodend midde. Dit wordt door middel van een pipet op de huid in de nek gedruppeld. Na drie tot vier weken moeten de oren worden gecontroleerd. Bij sommige dieren zal een tweede behandeling noodzakelijk zijn. Oormijt is erg besmettelijk. Het is dan ook heel belangrijk om alle dieren in huis te behandelen.
Teken
Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich vastbijten in de huid van uw huisdier. Teken voeden zich door het opzuigen van bloed. Op zich kan dit weinig kwaad, maar op die manier kan een teek ook ziektes overbrengen zoals Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose, Anaplasmose en Ehrlichiose. De kans om deze ziektes is in het buitenland op te lopen is een stuk groter dan in Nederland. Ziekteverschijnselen kunnen soms pas na langere tijd tot uiting komen.
Zonder bloedmaaltijd is een teek een klein plat spinachtig beestje met 8 poten. Door het bloedzuigen zwelt een teek op tot een grijsbruin of roodbruin bolletje van ongeveer één centimeter. Ze zijn dan goed te vinden. Let op: wratjes, bultjes of tepels van het dier kunnen soms bedrieglijk veel op een teek lijken!
Tijdens het bloedzuigen kunnen teken ziektes overdragen. Om besmetting te voorkomen, is het dus belangrijk om te zorgen dat een teek niet kan aanhechten. Heeft een teek zich eenmaal vastgebeten dan is het zaak om hem zo snel mogelijk te verwijderen. Doet u dit binnen 24 uur dan is de kans op het overbrengen van ziektes klein.
Er zijn speciale tekentangen en pincetten om teken te verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Het is niet nodig om de teek eerst te verdoven. Sterker nog, door alcohol of olie kan een teek juist nog speeksel in de hond ‘uitspugen’. Trek de teek er recht omhoog uit, een draaiende beweging is niet nodig. Knijp niet in de teek en trek niet te abrupt, om te voorkomen dat er monddelen achter blijven. Na het verwijderen kunt u de wond ontsmetten met 70% alcohol of betadine.
Het beste is om te voorkomen dat een teek is vastbijt. Er zijn verschillende tekenwerende en tekendodende middelen op de markt, zoals tabletten, spot-on (druppels in de nek) en een tekenband. Veel middelen doden de teek pas na enige tijd maar wel binnen 24 uur. In de winter gaan teken in rust. We adviseren u om een goed tekenmiddel te gebruiken vanaf de lente tot en met de herfst.
Teken houden zich vooral op in lage begroeiing, zoals lang gras en struikgewas. We adviseren om uw hond (en uwzelf) in het seizoen dagelijks te controleren op teken, zeker na een wandeling in een risicogebied. Verwijder gevonden teken altijd zo snel mogelijk.
Uiteraard kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde altijd terecht voor advies over tekenbestrijding, het verwijderen van teken op lastige plekken en de modernste en meest effectieve tekenmiddelen.
Vlooien
Vlooien kleine parasieten en voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken jeuk en huidirritatie bij mens en dier. Herhaaldelijke infecties met vlooien vormen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een vlooienallergie. Jonge dieren met een ernstige vlooienbesmetting krijgen vaak bloedarmoede.
Wanneer uw hond zich veel krabt of bijt, is het verstandig de vacht eens van dichtbij te bekijken.
Eén vlooienbeet per week is voldoende om jeuk en huiduitslag in stand te houden. Vooral op de onderrug maar ook in de minder behaarde liezen kunt u vlooien zien en/of zwarte spikkels tegen komen. Dit zijn uitwerpselen van vlooien en bestaan uit verteerd bloed. Om zeker te weten of het om vlooien gaat kunt u de uitwerpselen op een nat stukje keukenrol doen. Kleurt dit rood? Dan weet u dat u met vlooien te maken heeft. Een speciale vlooienkam kan vlooien en de uitwerpselen uitstekend op te sporen.
Behalve vervelende jeuk kunnen vlooien ook een allergische reactie veroorzaken, door verandering van de huid.
Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw dier is betrouwbaar, veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor u en de omgeving. Bij Lingehoeve Diergeneeskunde zijn meerdere goede vlooienmiddelen verkrijgbaar. Sommigen zijn ook werkzaam tegen teken of wormen.
Pipetjes voor in de nek (spot-on) zijn moderne en veilige middelen. Bovendien zijn ze makkelijk toe te dienen. Bekijk hier ons instructiefilmpje. Belangrijk is wel dat u het goed op de huid druppelt, dus niet op de vacht. Bij de meeste middelen mag het dier twee dagen voor en na het druppelen niet zwemmen of gewassen worden. Het middel wordt opgenomen in de talglaag van de huid.
Door middel van een spray pakt u de huid van het hele dier aan. Het dier wordt in zijn geheel ingesprayt. Dit is meer werk en zeker katten kunnen heftig reageren op het geluid van de spuitbus. De spray is vaak ook geschikt voor hele jonge pups en kittens.
Tabletten hebben tegenwoordig een smaakje en kan daarom makkelijk tijdens de maaltijd worden gegeven. Een vlo die bijt, krijgt het middel binnen en sterft binnen 2 seconden. Sommige tabletten werken ook gelijk tegen wormen of teken. Zie hier een filmpje met tips om tabletten in te geven aan uw hond.
Poeders, shampoos en vlooienbanden zijn verouderde middelen die slecht of helemaal niet werken.
De bovengenoemde bestrijdingsmiddelen kunnen ook uitstekend gebruikt worden om nieuwe vlooienbesmettingen te voorkomen. Deze middelen doden eventuele nieuwe vlooien binnen 24 uur en de tabletten zelfs binnen enkele seconden. Zo wordt voorkomen dat deze vlooien weer eitjes leggen en de cyclus zich blijft herhalen.
Naast ectoparasieten kan uw huisdier ook last hebben van endoparasieten, zoals wormen. Lees hier meer.
De maand maart staat in het teken van sterilisatie en castratie van poezen en ka...
Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!
Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.