Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0162 - 748062 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0162 - 748062 | Contact

Resorptie Laesie

Het meest voorkomende probleem bij de kiezen van katten is Resorptie Laesie (RL), ofwel opgeloste beschadiging. Dit is een tandprobleem waarbij gaatjes ontstaan in de wortels en/of de kroon van een tand of kies.

Bij ongeveer 50% van de katten boven een leeftijd van vijf jaar komen er een of meerdere RL’s voor. Ook zijn het vaker de pure raskatten die hier last van hebben.

Symptomen

Het start met aantasting van de cementlaag van de tand of kies. Bepaalde cellen (osteoclasten) tasten het cement en dentine aan en breken het glazuur af. Het breidt zich dan ook uit naar het omliggende weefsel rondom de tand, waardoor daar ontstekingsreacties ontstaan. Wat vaak gebeurd bij gevorderde beschadigingen is de ingroei van tandvlees op die plek.

Om Resorptie Laesie goed aan te kunnen tonen is het maken van röntgenfoto’s van het gebit erg belangrijk. Het geeft inzicht in de uitbreiding van de aandoening (sommige kiezen zien er normaal uit, maar hebben wel afwijkingen aan de wortel of het kaakbot). Daarnaast maakt het de behandeling in sommige gevallen makkelijker en minder belastend voor de kat.

Voorkomen van deze aandoening is er niet. Het is wel belangrijk de mond en kiezen zo schoon mogelijk te houden om ontstekingen aan het tandvlees en aangroei van tandplak en tandsteen te voorkomen:

Enkele opties zijn:

  • Tandenpoetsen
  • Dentale voeding
  • Mondwater en pasta’s
  • Het gebit laten reinigen wanneer dat nodig is.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website