Rondom om ons mooie pand aan de Hoogstraat zijn de paddenstoelen in het gras bedekt met een prachtig ijslaagje, een teken dat de herfst volop aan de gang is en de winter dichtbij! Het seizoen van lange wandelingen door het bos met uw hond, spelen in de bladeren en opwarmen bij een knapperend haardvuurtje.
Behalve dat het een heerlijk seizoen kan zijn voor hond en baas moeten we ook op onze hoede zijn. Hier een paar waardevolle tips!
- Paddenstoelen in het bos zijn een prachtig herfst tafereeltje. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Paddenstoelen zijn interessant voor honden om op te eten maar helaas niet zo gezond. Veel soorten kunnen giftig zijn in meer of mindere mate. Als uw hond er toch onverhoopt van heeft gegeten neem dan contact op met ons en neem, indien mogelijk, een paddenstoel mee die uw hond op heeft of maak er een foto van. Bij inname van sommige paddenstoelen moeten wij uw hond laten braken of is een andere behandeling nodig. Bij twijfel nemen wij contact op met het vergiftigingencentrum.
- Eikels, kastanjes en dennenappels. Bij uitstek leuk speelmateriaal voor uw hond. Behalve dat ze alle drie levensgevaarlijke verstoppingen kunnen veroorzaken als ze worden doorgeslikt! Buiten dat, zijn eikels ook giftig. Bij het opeten hiervan komt er een toxische stof vrij (tannine) die zorgt voor buikpijn en diarree. In grote hoeveelheden kan dit zelfs leiden tot nierfalen en overlijden. Dus neem beter een balletje mee om te spelen.
- Stokken en takken zijn ook niet het ideale speelmateriaal. Een (rubberen) bal ook een goed alternatief. Honden kauwen op stokken waardoor er splinters vanaf kunnen komen die schade in de bek kunnen geven. Een stok die wordt gegooid en verkeerd opgevangen door uw hond kan zelfs tot in de keelholte behoorlijke schade geven.
- Parasieten zijn ook nog actief in de herfst. Vaak is het nog warm genoeg voor de teek en vlooien om uw hond nog te bijten. Geef uw hond dus nog een goed werkend anti-parasiticum. Vraag ons om een passend advies!
- Denkt u er ook aan dat niet iedere hond even goed bestand is tegen kou en regen. Laat hem zeker niet met een natte vacht buiten! En als u een extra jas, laarzen en handschoenen aantrekt en uw hond beschikt niet over een lekker dik beschermende vacht, zoals bij de Boxer of Jack Russelterrier, denk dan eens na over een (regen)jas voor uw viervoeter. En als u dan toch aan het aankleden bent, een extra lampje of reflector in de schemering is geen overbodige luxe!
- Laat uw hond geen sneeuw of ijs eten, daar krijgen ze buikpijn van!
- Let op met lopen over ijs, ook voor een kleine hond kan het ijs nog niet dik genoeg zijn met het gevaar dat hij er doorheen zakt!
- Sneeuw, ijs en pekel tussen de pootjes kan pijn doen. Houdt de haartjes tussen de tenen kort, maak de voetjes schoon na het wandelen met lauw water of doe evt schoentjes aan bij uw viervoeter. Ook kan het helpen vette zalf, zoals vaseline, voor het wandelen tussen de voetjes te smeren.
- Let op met anti-vries! Dit is super giftig, het kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Door de wat zoete geur en smaak kan het heel aantrekkelijk gevonden worden door honden en katten. Berg het daarom op een veilige plek op!