Vuurwerkangst

27 december 2018

Oudejaarsavond is voor ons een feestelijke aangelegenheid, maar voor sommige paarden is de jaarwisseling een periode die gepaard gaat met stress en angst.

Paarden zijn van nature vluchtdieren. Als het paard angst ervaart, geven de hersenen een seintje aan het lichaam om in actie te komen, om te vluchten.  Veel diersoorten ervaren onweer als een bedreiging en voor sommige paarden heeft oudjaarsavond wel iets weg van een plotselinge en extreme onweersbui. Het paard kan schrikken van de lichtflits, de knal of de geur van vuurwerk. Ook kan een paard in paniek raken van de schrikreactie van een ander paard, of zelfs reageren op de angst van de ruiter.
Uitingen van angst kunnen zijn: een gespannen lichaam, briezen en snuiven, schrikbewegingen of zijwaartse sprongen, wegrennen, steigeren, agressief gedrag of bevriezing.

Toch zijn de meeste paarden nauwelijks bang voor vuurwerk als ze niet van dichtbij worden blootgesteld aan knallen of kuitdampen. Ze kunnen wel wat gespannen zijn op het moment dat het vuurwerk te lucht in gaat.  Gelukkig kunt u als paardeneigenaar een aantal dingen doen om uw paard zo comfortabel mogelijk het nieuwe jaar in te laten gaan:
•Probeer als baasje zo rustig mogelijk te reageren op geknal. Negeer het en doe alsof er niks aan de hand is. Hoe rustiger u bent, hoe rustgevender dit voor uw paard is
•Wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken rond de stal,  kan het goed zijn om omwonende vriendelijk te verzoeken om rekening te houden met de paarden.
•Ga de confrontatie met vuurwerk zoveel mogelijk uit de weg, maak even geen buitenritjes.
•Probeer wel het paard zijn normale beweging te geven, paarden zijn gewend aan hun dagelijkse routine en dit geeft hen rust. Rijden kan eventueel in de bak samen met een (rustig) paard of laat uw paard werken zonder er op te zitten.
•Controleer op  stal en in de wei de veiligheid om er zeker van te zijn dat het paard zich bij paniek nergens aan kan verwon

Op oudejaarsnacht kunt u nog wat extra maatregelen nemen:
•Zorg voor genoeg afleiding. Dit kan door het aanzetten van de radio en door het geven van extra hooi. Verdeel het over meerdere momenten of plekken in de stal. Zorg ervoor dat de paarden tussen half 12 en half 2 wat te eten hebben.
•Laat het licht aan op stal, zodat eventuele lichtflitsen zo min mogelijk zichtbaar zullen zijn.
•Staan er 2 angstige paarden naast elkaar op stal? Doorbreek eenmalig de routine en plaats een rustig paard tussen hen in.
•Maak extra stalrondes of zorg ervoor dat iemand in de gaten houdt of alles nog rustig is op stal.
•Zorg als paardeneigenaar of ruiter dat uw eigen veiligheid gewaarborgd blijft. Een paniekerig paard kan door angst soms impulsieve of gevaarlijke dingen doen!!

Hevige angst en vluchtgedrag voor vuurwerk zijn bij een paard onmogelijk helemaal weg te nemen. Mocht uw paard ondanks bovenstaande tips nog extreem angstig zijn, dan kan het een gevaar vormen voor zichzelf en voor anderen.
U zou ervoor kunnen kiezen om het paard dan een paar dagen uit logeren te brengen naar een vuurwerkvrije/ -arme omgeving.

Natuurlijk kunt u ook altijd bij ons terecht. Samen met u zullen we bekijken welke handelingen er verricht kunnen worden, om de extreme angst van het paard draagbaar te maken. Er zijn meerdere ondersteunende producten beschikbaar, we kunnen er voor kiezen om het paard te behandelen met rustgevende middelen of in sommige gevallen een specifiek sedatiemiddel te gebruiken.

Wij wensen u en uw paard(en) een fijne en stressvrije jaarwisseling!