Vaccineer bewust! (tetanus om het jaar)

22 september 2017

De meeste eigenaren laten hun paarden jaarlijks vaccineren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een gecombineerd vaccin tegen influenza (griep) en tetanus.
Wanneer paarden binnen Nederland op wedstrijd gaan is het verplicht om jaarlijks tegen influenza te vaccineren. Internationaal kan het zelfs nodig zijn om 2 x per jaar te vaccineren tegen influenza.

Voor tetanus blijkt dat de bescherming na vaccinatie minimaal 2 jaar aanhoudt, mits het paard een goede basisvaccinatie gekregen heeft. Het is dus vaak onnodig om jaarlijks of zelfs 2 x per jaar tegen tetanus te vaccineren. Oudere paarden, die een goede basisvaccinatie hebben gehad, kunnen het ene jaar met een gecombineerd vaccin ge├źnt worden (dus tegen influenza en tetanus) en het jaar erop volstaat dan een enkelvoudig vaccin (alleen tegen influenza). Na inzage van het paspoort kan worden besloten welke enting uw paard nodig heeft.

Voor eigenaren die besluiten om niet routinematig te vaccineren bestaat er een mogelijkheid om met behulp van een sneltest de aanwezigheid van antistoffen tegen tetanus in het bloed te bepalen.