Laat uw paard voordelig testen op PPID met 50% korting op de ACTH test!

Laat uw paard voordelig testen op PPID met 50% korting op de ACTH test!

 

Het is weer zover: vanaf 1 september t/m 31 oktober wordt de test op ACTH met 50% korting aangeboden. Het meten van ACTH in het bloed wordt gedaan om PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) vast te stellen. Wilt u uw paard laten testen? Maak dan snel een afspraak binnen deze periode! Wilt u weten om welke redenen het verstandig is uw paard te laten testen? Lees dan hieronder verder!

 

Wij organiseren binnen deze twee maanden enkele PPID-test spreekuren waar u van harte welkom bent met uw paard voor een bloedafname! Wanneer u gebruik maakt van deze optie bespaard u de gebruikelijke voorrijkosten en krijgt u extra korting op de totaalprijs naast de 50% korting op de ACTH test. Wanneer u gebruik maakt van deze optie komt de totaalprijs uit op slechts 65 euro!

 

De eerste twee spreekuren zullen plaatsvinden op woensdag 23 september tussen 16:00 en 18:00 en op woensdag 07 oktober tussen 16:00 en 18:00. Bij voldoende animo zullen hier extra data aan worden toegevoegd. Wilt u een afspraak maken binnen de aangeboden spreekuren? Neem hiervoor contact op met de praktijk via 0162-748062

Wilt u deze test laten uitvoeren maar bent u niet in de mogelijkheid hiervoor op het spreekuur langs te komen? Dan komen wij graag bij u langs. U betaalt hiervoor de gebruikelijke kosten voor het op locatie komen, de bloedafname en het verpakken en verzenden. De ACTH test wordt met 50% korting in rekening gebracht. De totale kosten hiervoor bedragen 107 euro (normaliter 148 euro).

 

Wat is PPID?

PPID werd vroeger de ‘ziekte van Cushing’ genoemd en is de meest voorkomende hormonale aandoening bij, voornamelijk oudere, paarden en pony’s. De hormoonhuishouding is bij deze dieren ernstig verstoord door ontregeling van een kleine klier (de hypofyse) in de hersenen. Deze verstoorde hormoonhuishouding zorgt voor onder andere een te hoge ACTH concentratie in het bloed.

 

Wat zijn de verschijnselen van PPID?

Er zijn veel verschillende verschijnselen die passen bij paarden met PPID en dus ook verschillende signalen waaraan u kunt herkennen dat uw paard mogelijk PPID heeft.

 • Vachtverandering: moeite met door de wintervacht komen, behouden lange en soms krullerige vacht. Eventueel met afwijkende kleur.

 • Vetophoping in de kuiltjes boven de ogen

 • Toegenomen eetlust

 • Een bolle buik met weinig/geen bespiering op de rug

 • Verminderde weerstand, vaker ontstekingen en infecties

 • Wondjes die traag genezen

 • Veel drinken en plassen

 • Overmatig zweten

 • Hoefbevangenheid

 • Insulineresistentie

 • Minder voorkomend: epileptische aanvallen

   

  Redenen om uw paard laten testen

 • U heeft een ouder paard (15+) met één of meerdere verschijnselen

 • U heeft een paard met de diagnose PPID en wilt een ACTH bepaling laten doen om de dosering van de voorgeschreven medicatie te controleren

   

  Let op! Bij stress en/of pijn zijn de ACTH waarden in het bloed ook verhoogd. Het is dus niet zinvol uw paard te laten testen wanneer bijvoorbeeld nog pijnlijk a.g.v hoefbevangeheid. Wanneer uw paard veel stress ondervindt door transport kunt u ook beter een afspraak maken waar wij bij u thuis langskomen om het bloed af te nemen.