Paard

Dier-N-artsen biedt, zoals hieronder vermeld, een breed scala aan diensten voor de paardenhouder. U kunt bij ons namelijk, naast alle eerstelijns zorg voor uw paard, ook terecht voor uitgebreidere behandelingen of operaties. In het geval het wenselijk is het dier verder te onderzoeken en/of te behandelen kunt u gebruik maken van onze vernieuwde, uitgebreid geoutilleerde kliniek.

Dier-N-artsen heeft vier Erkende Paardendierenartsen die zich volledig richten op de paardengeneeskunde. Zij verzorgen bij u thuis de basis gezondheidszorg van uw paard. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • wonden
 • entingen
 • gebitsverzorging
 • koliekers
 • castraties
 • gynaecologie
 • etc

Voor uitgebreidere behandelingen kunt u met uw paard terecht in onze kliniek. Is een langere behandeling nodig, dan kan uw paard worden opgenomen.

undefined

Röntgenonderzoek is binnen onze praktijk dagelijkse routine. Onlangs hebben wij nieuwe röntgenapparatuur aangeschaft, waarmee wij nóg flexibeler (draadloos) kunnen werken! Op deze manier kunnen we topkwaliteit röntgenfoto’s maken van uw paard waarbij ook de hals en de rug goed in beeld worden gebracht.

Dier-N-artsen is opgenomen in het register van Erkende Keuringsdierenartsen. Om die reden mogen we voor alle stamboeken keuringen uitvoeren. Daarnaast nemen verzekeringsmaatschappijen direct het oordeel over als uw paard door een van onze artsen is gekeurd. Aan- en verkoop onderzoeken gebeuren zoveel mogelijk onder standaard omstandigheden op de kliniek. Jonge paarden worden vaak aan huis onderzocht. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende keuringen.
 

Sportkeuring

Bij een sportkeuring wordt allereerst een klinisch onderzoek uitgevoerd. Daarbij wordt het paard eerst ‘stil staand’ onderzocht. Daarbij worden alle belangrijke anatomische structuren bekeken en bevoeld. O.a. ogen, gebit, hart, longen, hals, rug en de benen.
Daarna volgt het ‘dynamische’ deel. Dit bestaat uit:

 • Een 8-figuur in stap op harde bodem
 • Stap en draf op de rechte lijn
 • Buigproeven voor en achter
 • Stap / draf op de harde volte
 • Draf / galop op de zachte volte

Evt. kan het paard onder het zadel worden getoond in de buitenbak. Bloedafname is standaard onderdeel van de keuring.

Hierna volgt het röntgenonderzoek. Een sportkeuring bestaat als basis uit een set van 20 foto’s. Dit kan op verzoek worden aangevuld met extra foto’s. We krijgen de laatste jaren steeds meer de vraag om ook de hals en de rug te fotograferen. Rug en hals samen zijn 10-12 foto’s afhankelijk van de grootte van het paard.

 

PROK-keuring                                    

Bij een PROK-keuring (PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN) wordt het betreffende paard beoordeeld op erfelijke gebreken. Dit betreft: hoefkatrolontsteking, spat, osteochondrose (OC) en osteochondrose dissecans (OCD). Een PROK set bestaat uit 22 foto’s. Deze foto’s overlappen met de 20 foto’s van een sportkeuring. Een PROK en Sportkeuring kan dus gecombineerd worden!

Het predikaat PROK wordt uitgegeven aan KWPN-paarden die voldoen aan de röntgenologische eisen van het stamboek. Dit betekent voor de fokker dat zijn paard over goede botkwaliteit beschikt en daarmee een goede basis door kan geven aan haar nakomelingen.

Nadat de foto’s door een onafhankelijke KWPN-beoordelingscommissie zijn gekeurd, kan bij een goede beoordeling, het PROK-predikaat worden afgegeven.

 

Straalbeen/Spat onderzoek

Sinds 2016 vereist het KWPN voor hengsten een röntgenologisch onderzoek van de straalbenen en sprongen (spat). Het betreft een beperkt onderzoek van 10 opnamen. Dit geldt ook voor register A en buitenlandse merrie.

 

Wanneer kunt u een PROK of Straalbeen/Spat onderzoek laten doen?
Vanaf 1 april in het jaar dat de paarden 2 jaar of ouder worden kunt u dit onderzoek laten uitvoeren. Wij kunnen deze onderzoeken bij u aan huis uitvoeren.

 

Keuring – verzekering
Omdat Dier-N-artsen is opgenomen in het register van Erkende Keuringsdierenartsen kunt u uw paard direct na een keuring op laten nemen in de verzekering. Het paard dient dan wel op de kliniek, onder standaard omstandigheden, worden onderzocht. Wij keuren o.a. voor:

 

 undefined              undefined              undefined

 

 

 

 

Voor gebitsbehandelingen bent u bij Dier-N-artsen aan het juiste adres! Door de vele gebitsbehandelingen die wekelijks worden uitgevoerd, hebben wij ruime ervaring met de behandeling van de meest uiteenlopende gebitsproblemen.

Een routine controle van de mond, (1 of 2 keer per jaar) is nodig om problemen op tijd te kunnen signaleren en behandelen. Ons advies is om ieder paard een gebitscontrole / behandeling te geven voordat er een bit in de mond komt. Bij jonge paarden zien we namelijk veel problemen met het wisselen en ook hinderlijke ‘wolfstanden’.

De meeste behandelingen kunnen bij u aan huis worden uitgevoerd.
U kunt dan onder ander denken aan de volgende behandelingen:

 • Verwijderen van haken op kiezen

 • Snijtandcorrecties

 • Verwijderen van wolfstanden en melkdoppen

 

Voor sommige aandoeningen zijn uitgebreidere behandelingen nodig. Daarvoor kunt u uiteraard terecht bij ons op de kliniek. Hier hebben we alle faciliteiten om de ieder gebitsprobleem voor u op te lossen. U kunt dan onder andere denken aan de volgende behandelingen:

 • Kiesextractie bij het staande paard

 • Tandextracties

 • Openen en vullen van diastema's

 • Behandeling van EOTRH

 • Cariës behandeling

 • Beeldvorming: röntgen en camera-onderzoek (endoscopisch)

 

 

 

 

Diastema’s (ruimte tussen tanden of kiezen)

undefined

Diastema’s komen het meest voor bij oude paarden > 20 jaar en jonge paarden < 4 jaar.

Voer wordt vast in de ruimte tussen de kiezen gedrukt. Dit gaat rotten en veroorzaakt een ontsteking. Daardoor trekt het tandvlees zich terug en ontstaat meer ruimte. Hierdoor kan zich nog meer voedsel ophopen met een grotere ontsteking tot gevolg. Deze aandoening is erg pijnlijk!!.

 

Symptomen:

 • Langzaam eten

 • Proppen maken van het ruwvoer

 • Stinken uit de mond 

 • ‘Hamsterwang’ > voerophopingen

 

 

4 vormen van diastema’s:-

 • Juveniele diastema’s
 • Ouderdoms diastema’s
 • Off-set (uit de rij gedrukt)
 • Slecht onderhoud.

 

 

Juveniele diastema’s

undefined

Voer hoopt zich op tussen de nog niet volledig uitgegroeide kiezen (melkdop). Dit is erg pijnlijk en bij jonge paarden is dan ook snel een groeivertraging te zien. Soms is de oorzaak dat de kiezen niet goed zijn ingeplant en daardoor niet goed op elkaar aansluiten. De holte kan worden gereinigd en gevuld waardoor de druk van het tandvlees wordt gehaald. Soms is het noodzakelijk om de melkdop al in een vroeg stadium te trekken.

 

 

Ouderdoms diastema’s

 undefined

Bij het uitgroeien van de kiezen wordt de kies aan de wortelkant steeds smaller. Hierdoor wordt het fundament in de kaak steeds kleiner en kan er ruimte ontstaan tussen de kiezen. Per kauwbeweging wordt hier voer ingedrukt. Dit voer gaat ontsteken en veroorzaakt pijn en terugtrekkend tandvlees. In sommige ernstige gevallen gaat zelfs het kaakbot oplossen.

 

 

Off-set, (uit de rij gedrukt)

Als de kiezen niet mooi op een rij staan maar er 1 kies is die naar buiten gedrukt staat dan noemen we dan Off-set. Door onvoldoende onderhoud kan een kies dominant worden en de tegenoverliggende kies van zijn plaats duwen. Hierdoor ontstaat aan de voor en achterkant van de verplaatste kies een ruimte waar zich voer kan ophopen. Dit is uiteraard iets wat langzaam ontstaat. Een paard kan dit probleem lang verborgen houden voordat er proppen worden gevormd. Dit onderstreept maar weer dat een regelmatige controle belangrijk is.

 

 

Slecht onderhoud

undefined

Het spreekt voor zich dat er slecht onderhoud situaties kunnen ontstaan die vervelend zijn voor paard en eigenaar. Door een te lang geworden kies kan er een gat in het tegenoverliggende kaakdeel worden ingesleten. Soms gaat het zelfs zover dat het tegenoverliggende slijmvlies per kauwbeweging wordt aangeprikt. Het is logisch dat dit gepaard gaat met pijn en een veranderde maalfunctie.

 

 

 Behandeling van diastema’s

Allereerst wordt begonnen met een goede sedatie en pijnstilling. Soms is een kaakverdoving nodig om de diastema’s grondig te kunnen reinigen. Schoonmaken gebeurt met verschillende sondes en tangen. Daarbij wordt ook hoge lucht en waterdruk gebruikt.

undefined  Tang

 

undefinedLucht   undefined Water

 

Eventueel kan een diastema verder open gelegd worden met behulp van speciale freesjes. Hierdoor wordt de ruimte tussen de kiezen groter gemaakt en wordt het voer niet meer vastgehouden tussen de kiezen. Het paard kan dan met zijn tong het voer wegpoetsen.

Ook het balanceren van het gebit is van groot belang. Het kauwvlak moet ondanks de normale ribbels vlak zijn met een gelijkmatige drukverdeling.

 

 

 Opvullen

undefined Vulpistool

Na het schoonmaken en desinfecteren van de ruimte wordt deze met een twee-componenten rubber opgevuld. Dit is een nauwkeurig werk en het paard moet dan ook helemaal stil staan. Met name de tong moet helemaal stil liggen. Met een speciaal ontworpen vul pistool wordt de ruimte opgevuld. De vorm van de vulling bepaald of deze lang of korter blijft zitten. De vulling blijft daarna enkele maanden tot een jaar op zijn plaats. Intussen kan het tandvlees genezen en het gebit zo worden behandeld dat er geen voer meer in de ruimte wordt gedrukt.

 undefined Opvullen van het gebit

 

 

 

Rantsoen aanpassing

Na de behandeling kan tijdelijk een slobber worden gevoerd. Blijvende verandering van het voer zijn als volgt: - zacht droog hooi voeren wat makkelijk breekt. - geen kuilvoer, dat is taaier en zuurder. - Bonpard Senior is een uitstekend voeder voor paarden met ernstige gebitsproblemen. Dit is een compleet voer waar een paard alleen op kan leven zonder hooi.

 undefined

Bonpard hebben wij voor u op voorraad

 

 

 

 

 

EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis)

EOTRH is een syndroom. De oorzaak van deze aandoening is (nog) niet bekend. Het wordt vooral gezien bij oudere paarden > 20 jaar en bij het Ijslandse ras. Het betreft een aandoening van de snijtanden en soms de haaktanden, de eerste kiezen en het tandvlees. Het tandsteen is rood en trekt zich terug. Er ontstaan pushaardjes en vaak veel tandsteen.

De buitenste elementen worden vaak het eerst aangetast gevolgd door de rest van de snijtanden. Bij de middentanden zien we vaak oplossing van de wortel terwijl bij de buitensnijtanden vaak extra cement wordt aangelegd. Hierdoor is soms een opbolling van het tandvlees te zien.

Een therapie voor deze aandoening is er helaas niet. Wel kan het proces vertraagd worden door het weghalen van het tandsteen, een snijtandcorrectie waarbij er minder druk op de snijtanden komt. Als het proces vordert gaan de tanden los staan. Dit uit zich vaak het eerst doordat het paard geen wortels meer wil afbijten. Uiteindelijk rest niets anders dan alle snijtanden operatief te verwijderen. Dit kan bij het staande dier, onder sedatie, gebeuren.

 

 

 

Van normaal tot ernstig afwijkend

undefined   undefined    undefined

undefined  undefined undefined

 Voor een definitieve diagnose is röntgen nodig. Vaak zijn uitwendig de afwijkingen minder dan op een röntgenfoto. Op die manier kunnen we zien welke elementen zijn aangetast en moeten worden verwijderd.

 undefined

Met name de buitensnijtanden zijn aangetast: Hypercementose en tandwortel oplossing.

Na extractie herstellen de meeste paarden verbazend snel en leren ook om zonder snijtanden hooi, gras en brokken op te nemen. Soms zien we dat het paard na extractie van alle elementen de tong een klein beetje uitsteekt.

 

Bij  Dier-N-artsen is uw fokmerrie in goede handen. Al vele jaren kunnen merries aan huis of op de kliniek worden gescand om het juiste moment van dekking of inseminatie te bepalen. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en materialen.

Ook de begeleiding bij Hengstenhouderij van Olst in Den Hout (http://www.vanolsthorses.com/) wordt gedaan door het team van Dier-N-artsen onder eindverantwoording van drs. Rijk-Jan Pleijter. 
Op de compleet vernieuwde voortplantings afdeling kunnen wij u alle vormen van merriebegeleiding aanbieden. (vers sperma, diepvriessperma, embryo transplantatie).

Voor efficiënte begeleiding kunt u uw merrie bij Care4Mae in Molenschot stallen. Daarnaast kunt u uw merrie, na telefonisch aanmelden, tussen 9 en 10 uur aanbieden voor controle. Op maandag, woensdag en vrijdag is er altijd een dierenarts aanwezig. Op deze manier kunnen wij efficiënt werken en het bespaart u kosten.

Het gebruik van de scanner (draadloos) voor het bekijken van de baarmoeder en eierstokken is hierbij vanzelfsprekend. De diepvries-merries worden 3x daags gescand en worden geinsemineerd via de DIU-methode; diep in de hoorn vlakbij de eierstok waar de eisprong plaatsvindt.
Dit verhoogt de kans op dracht en verlaagt het aantal rietjes per inseminatie, zodat er meer inseminaties uit een dosis worden gehaald.
De meeste extra onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een slijmmonster van de baarmoederwand om te kijken of een merrie "schoon" is, kunnen door ons worden uitgevoerd.

undefined

Voor de behandeling van kreupelheden of rijtechnische klachten werken wij samen met verschillende collega's:

Aimée de Rooij, dierenarts / chiropractor / acupuncturist. 06-41464172

Ninge Huijser,  dierfysiotherapeut / laser / dry needling 06-41561875

Claudi Leijten, dierfysiotherapeut / ostheopaat. 06-23617840 

 

Kreupelheidsonderzoek is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een paardenpraticus. Voor uitgebreid kreupelheidsonderzoek kunt u terecht in onze kliniek. Met behulp van diagnostische verdovingen wordt het pijnlijke deel van het been gelokaliseerd. Daarna kunnen röntgenfoto's worden gemaakt voor het in beeld brengen van de benige delen. Voor het in beeld brengen van afwijkingen aan de weke delen wordt gebruikt gemaakt van echografie.


Als er geen diagnose kan worden gesteld met röntgen en/of echo dan verwijzen wij uw paard door naar een gespecialiseerde kliniek die andere modaliteiten tot hun beschikking hebben zoals: CT-scan, scintigrafie of MRI.

undefined undefined undefined

 

Echografie is een zeer nuttig diagnostisch hulpmiddel om schade aan weke delen in beeld te brengen. De meeste kreupelheden komen voort uit problemen van de pezen en banden. Als er schade ontstaat aan deze pezen en/of banden kan dit gepaard gaan met zwelling van de kapotte structuur. Als van buiten niet kan worden vastgesteld welk deel van het been pijnlijk is kan met diagnostische verdovingen eerst worden bepaald welk deel van het been pijnlijk is. Na het localiseren van de pijnlijke plek kan met behulp van echo de ernst van de schade worden vastgesteld.

In de kliniek kunt u dagelijks terecht voor een echo. Daarnaast kunnen wij ook een echo maken bij u aan huis of op stal. Na de echo wordt er een revalidatieplan opgesteld. De voortgang van het genezingsproces kan, afhankelijk van de ernst en genezingsstadium, met behulp van echo worden geëvalueerd.

 

ACP

Dier-N-artsen beschikt nu over ACP (Autologous Conditioned Plasma) therapie!

 undefined  undefined  undefined

Wat is ACP?

ACP staat voor autoloog geconditioneerd plasma en is een specifiek bloedproduct dat ontstaat door het plasma van de patiënt te scheiden.
De dierenarts neemt met een speciale spuit steriel bloed af. Het bloed wordt vervolgens in een centrifuge behandeld waardoor de bloedplaatjes en groeifactoren in het plasmagedeelte van het bloed worden gescheiden en geconcentreerd. ACP kan hierna worden gebruikt als een geconcentreerde versie van de eigen groeifactoren van de patiënt.  Op de plaats van het letsel leveren ze groeifactoren af en stimuleren zo het lichaamseigen genezingsproces.

ACP kan breed worden toegepast omdat het lichaamseigen is. Het kan worden geïnjecteerd in een geblesseerde pees, spier, ligament, gewricht of wond. ACP kan snel worden gemaakt nadat het bloed is afgenomen. Doorgaans kan binnen 45 minuten ACP (onder echo begeleiding) zijn ingespoten.

Er is gebleken dat ACP ook veelbelovend is voor pijnverlichting en de behandeling van osteoarthritis.

ACP in één oogopslag

 • aanbevolen voor letsels aan pezen, ligamenten, spieren en gewrichten
 • Maakt gebruik van lichaamseigen stoffen om te regenereren en genezen
 • Er zijn geen bijwerkingen bekend doordat de lichaamseigen geneeskracht wordt gebruikt
 • Vermindert pijn en ondersteunt de terugkeer naar de sport
 • Snelle en efficiënte procedure

 

 

 

 

 

Endoscopie is het bekijken van een lichaamsholte met een camera.  Met een flexibele camera wordt via de neusgang gekeken naar o.a. de keelstreek, zeefbeen, luchtzakken, de longen en evt. de maag. De camera is aangesloten op een TV scherm zodat de eigenaar de beelden ook kan bekijken. Op deze manier kunnen aandoeningen zoals chronisch hoesten, cornage en bloedingen of verstoppingen worden onderzocht.

Een cornage onderzoek is verplicht bij het KWPN voor register A merries (van buitenlandse vader) en voor hengsten die in aanmerking willen komen voor de dekdienst. Er wordt een digitale opname gemaakt van de keel en stembanden die daarna verzonden wordt naar een beoordelingscommissie van het KWPN ter beoordeling.
Voor een positieve uitslag dient het paard vrij te zijn van cornage of ander afwijkingen van het ademhalingsapparaat.

Ook wordt de endoscoop ingezet bij het maken van een BAL spoeling (Brocho Alveolaire Lavage). Bij dit onderzoek wordt via het ene neusgat de flexibele camera ingebracht en via het andere neusgat een katheter. De katheter wordt opgeschoven totdat deze vastloopt in de kleinere bronchiën. Daarna wordt steriele vloeistof in de longen gebracht en deze wordt direct terug gezogen. Tijdens het terugzuigen van de vloeistof worden cellen meegenomen die bij later onderzoek meer informatie kunnen geven over de long- hoestklachten van het paard. Ook de controle van een therapie voor longproblemen kan op deze manier worden uitgevoerd.

Uiteraard kunt u alle gemaakte endoscopiebeelden meekrijgen op DVD.

Endoscopisch onderzoek van de mag doen we in samenwerking met internist Mevr. Drs. T. Picavet. 

 

undefined undefined

U kunt bij ons terecht voor alle vormen van weke delen chirurgie. Voor orthopedische chirurgie of gecompliceerde ingrepen werken wij samen met Mevr. Drs. C. Scheffer, Europees Specialist Chirurgie Paard (ECVS). Zij is een zeer ervaren chirurg die bij ons bijvoorbeeld de OCD operaties uitvoert.

Voorbeelden van enkele operaties die binnen onze kliniek worden uitgevoerd:

- Navelbreuk operatie
- Castratie 'over de lies'
- Castratie staand
- Castratie van klophengsten
- Verwijderen van tumoren
- Verwijderen van de oogbol
- Wonden
- OCD-operaties
- Kiesextracties
- Etc.

 

 

undefined undefined undefined

 

    

  

 


Op onze kliniek hebben we opname mogelijkheden voor uw paard. Er zijn 5 buitenstallen en 1 IC-box binnen.

Tijdens de nachturen kunnen wij uw paard in de gaten houden d.m.v. camera's.

  undefined undefined

 

 

  

 

Als paardeneigenaar kunt u voor de moeilijke beslissing komen te staan om uw paard, wegens ziekte of ouderdom, te moeten laten inslapen.
Op onze kliniek in Oosteind kunnen wij u goede faciliteiten aanbieden om op een waardige en rustige manier uw paard te euthanaseren. Wij nemen ruim de tijd om u zo goed mogelijk bij te staan in dit moeilijke moment.

Verder kunnen wij de afvoer regelen of een eventuele individuele afvoer plus crematie.

undefined 

Steeds vaker worden onze paardenartsen benaderd via e-mail. Er worden dan (röntgen) foto's of filmpjes opgestuurd waarover dan een oordeel wordt gevraagd. Uiteraard is dit mogelijk en wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, bij voorkeur telefonisch. Afhankelijk van de tijd die dit in beslag neemt zal er een telefonisch consult worden berekend.

Wij waarderen uw begrip hiervoor.